
- Scopul dezvoltarii;
- O prezentare generala a sistemului curent;
- Mediul de dezvoltare propus;
- Consideratii de securitate;
- Reguli si standarde de dezvoltare;
- Resursele pentru dezvoltare cerute in proiect;
- Calendarul dezvoltarii;
- Controlul schimbarii.
Pentru completarea planului de dezvoltare in faza de planificare a proiectului, managerul de proiect, cu ajutorul managerului de dezvoltare si a sefului departamentului tehnic, se poate familiariza cu pasii esentiali in organizarea efortului pentru dezvoltarea proiectului.
- Estimarea resurselor;
- Stabilirea calendarului;
- Personalul de asamblare;
- Stabilirea unor borne.
Planul de dezvoltare ar trebui sa concentreze informatiile adaptate activitatii de dezvoltare. Daca standardele, regulile, sau procedurile vor fi aplicate pe un singur aspect al proiectului, planul trebuie sa contina referinte in care acestea sunt definite si nu reluarea lor in detaliu.
Managerul de proiect ar trebui sa completeze planul pana la sfarsitul fazei de initiere a proiectului. Daca lipsesc itemi, atunci seful departamentului tehnic ar trebui sa indice cine si cand va furniza informatiile respective. De asemenea, ar trebui distribuite copii ale acestui plan fiecarui membru din staff-ul tehnic, precum si stakeholder-ilor implicati.
Doua dintre resursele critice sunt resursele pentru dezvoltare si timpul. Managerul de dezvoltare va stabili timpul necesar pentru a finaliza proiectul si nivelul de pregatire al staff-ului necesar pentru dezvoltare.
Totodata, in cazul in care perioada de implementare a proiectului este scurta, multi manageri combina planul dezvoltarii cu cel al implementarii. Motivul pentru care unii manageri prefera sa le combine este ca multe dintre resursele aferente celor doua planuri sunt aceleasi.
Totusi, daca perioada implementarii este una lunga si complexa, este recomandata elaborarea distincta a acestor doua planuri, deoarece este posibil ca dezvoltarea sa sufere multe schimbari in timpul implementarii.