Calitatile unui lider

0

A vorbi despre leadership este daca nu o provocare, o sarcina foarte dificila datorata complexitatii subiectului, opiniilor divergente existente in acest domeniu, cat si confuziei care inca se mai face in companii intre manager si lider, intre pozitia formala si abilitatea persoanei de a conduce.

Leaderii se nasc sau se dezvolta? Ce caracteristici ar trebui sa detinem pentru a fi lideri? Ce face diferenta intre lider si manager? Cine stabileste daca esti lider sau nu?

Daca ar fi sa dau o definitie a ceea ce numesc eu lider, as spune ca este persoana capabila sa ii influenteze pe ceilalti sa contribuie in masura capacitatii lor la realizarea viziunii sale. si, din aceasta definitie, putem extrage cateva trasaturi necesare liderului.

Are viziune:
Un lider este cel care are viziunea asupra lucrurilor, el este un factor de schimbare. Adica este cel care urmeaza indemnul lui Ralph Waldo Emerson: „Nu te duce acolo unde te duce calea. Du-te in schimb acolo unde nu este nici o poteca si lasa o urma”.

El tinde catre stele, este, prin definitie, un inovator, care, avand experienta trecutului si actionand in prezent, modeleaza viitorul. El isi asuma riscuri si indrazneste sa ceara mai mult decat toti ceilalti, el stabileste directia de urmat. De prea multe ori oamenii gandesc in termeni marunti. Le este teama sa riste. Liderii nu. Ei gandesc pe termen lung si scruteaza orizontul.

Influenteaza si transforma:
Apoi, el are capacitatea de a comunica si realiza aceasta viziune, puterea de a influenta persoanele din jurul sau sa il urmeze. „Uita-te peste umar din cand in cand ca sa te asiguri ca te urmeaza cineva!” spune legea lui Gilmore. Daca nu te urmeaza oamenii din pasiune si placere, stim sigur ca nu putem vorbi de leadership. Un lider nu are nevoie de ustensile manageriale pentru a motiva angajatii, el ii motiveaza prin propriul sau entuziasm, prin increderea pe care o inspira, prin exemplul pe care il da.

Este exemplu pentru ceilalti:
„Exemplul nu este principalul lucru in influentarea altora, el este singurul”. Liderii sunt aceia care dau tonul, ei creaza atmosfera in care succesul devine mai usor de obtinut. Asa cum este atitudinea conducatorului, asa va fi atitudinea celor cu care lucreaza. Un lider nu poate cere de la altii ceea ce nu cere de la el insusi. Cei care ii urmeaza pe lideri nu pot ajunge decat pana acolo unde liderul ajunge.

Are abilitatea de a dezvolta lideri:
Daca managerii sunt inclinati sa se bazeze pe sisteme si comenzi, liderii se bazeaza pe oameni. Pentru a asigura succesul, liderii identifica potentialul fiecaruia si il cultiva. El devine mentorul celor din echipa sa. Precum Michelangelo a spus despre David ca rolul sau a fost doar sa descopere sculptura care salasuia in blocul de marmura, asa si liderul stie sa descopere un viitor lider.

Mai important decat abilitatea este abilitatea de a recunoaste abilitatea, ne spune teza unuia dintre cei mai importanti autori in teoriile leadershipului, Noel M. Tichy. „firmele de succes se deosebesc prin aceea ca dispun de lideri buni care, la randul lor, sunt capabili sa formeze noi lideri pentru toate nivelele ierarhice ale firmei. Prin urmare, testul final pentru un lider.consta in aptitudinea lui de a pregati alti lideri.”

Cristia Maksutovici
Axa Consulting
www.axaconsulting.ro

Sursa: 3ner.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.