Biroul de acasa

0

De multe ori activitatile noastre nu se incheie odata cu programul de la serviciu, fiind nevoie sa lucram si acasa. Dar acest lucru trebuie sa se desfasoare intr-un spatiu prielnic creatiei sau a studiului, care in plus trebuie sa se incadreze in mod armonios in spatiul locuintei noastre.

Locuinta moderna beneficiaza de un astfel de spatiu special destinat concentrarii si desfasurarii activitatilor intelectuale. Atunci cand acest spatiu nu a fost gandit de la inceput printre functiunile locuintei, trebuie gandite orificii prin care el poate fi creat.

Atunci cand beneficiem de o incapere separata pentru birou, suntem destul de norocosi.

O astfel de incapere ofera izolarea de care avem nevoie pentru activitatea noastra. Linistea si relaxarea au un rol esential in buna functionare a creierului. Trebuie sa avem grija, insa, ca aceasta incapere sa se armonizeze cu stilul pe care l-am ales pentru locuinta.

Ea nu trebuie sa intre in contrast, sa faca nota discordanta, intrucat unitatea stilistica va fi o dovada de bun gust si eleganta. Acest lucru se obtine prin cromatica peretilor, pardosealei, mobilerului si accesoriilor.

Cand, insa, nu avem la dispozitie o astfel de incapere trebuie sa incercam adaptarea unui alt spatiu din casa pentru functiunea aleasa. Putem profita de spatiul de la mansarda, daca locuinta poseda una. Locul aparent nefolositor al mansardei este un loc prielnic pentru amenajarea unui birou sau a unui spatiu de studiu ferit de agitatie, care in acelasi timp poate oferi o atmosfera boema prielnica lucrului.

Cea mai nefericita varianta o reprezinta amplasarea biroului intr-una din camerele locuintei. In acest caz este recomandata delimitarea spatiului destinat biroului prin intermediul unor panouri glisante sau pliante.
Acestea se pot realiza din sticla sablata sau lemn. Evitati utilizarea materialelor plastice cu aspect ieftin (PVC) ce ar putea da un aer improvizat amenajarii. De asemenea delimitarile din gips-carton sunt o solutie la indemana si care vor avea rezultatul scontat prin aspectul lor.

Lumina are rolul cel mai important in crearea unui spatiu de lucru eficient si util. Este important ca lumina, fie ea naturala sau artificiala, sa nu oboseasca ochiul. De aceea ea nu trebuie sa fie nici prea puternica nici prea slaba. Lumina naturala trebuie sa fie blanda, de aceea orientarea cea mai buna in functie de punctele cardinale ale camerei trebuie sa fie spre nord.

Lumina directa a soarelui poate fi neplacuta, de aceea vom evita amplasarea incaperii spre sud. Iluminarea artificiala presupune cunoasterea a cateva reguli simple care sa asigure confortul vizual. Trebuie avute in vedere mai multe surse de lumina: pentru iluminarea de ansamblu si pentru zone specifice.

Pentru iluminarea de ansamblu se poate opta pentru spoturi in tavan sau sursa de lumina centrala (lustra), iar pentru ilumimarea specifica: lampi cu picior reglabil cu bec cu halogen.

in continuare vom discuta despre stilul pe care il are biroul nostru de acasa. Se poate apela la un design high-tech, modern. in cazul acesta accentele si efectele estetice se vor obtine din imbinarea texturilor. Materialele predominante sticla si metalul, vor da un aer mai sobru, dar elegant. Liniile mobilierului sunt drepte, simple. Vom evita liniile curbe si decoratia in exces.

Daca insa preferati stilul clasic, atunci veti conta pe o imagine mai greoaie, dar sofisticata. Mobilierul din lemn masiv in care predomina liniile curbe si draperiile dintr-un material gros si pretios asigura efectul incaperii.

De asemenea accesoriile vor fi mai pretentioase: tablouri mari, grele cu rame impunatoare, corpuri de iluminat care sa urmareasca tendinta generala a spatiului. Nuantele sterse trebuie sa fie alaturate unor accente contrastante, evitand astfel monotonia interiorului.

Este riscant sa creati un interior clasic fara ajutorul specialistului, intrucat se poate aluneca foarte usor spre kitsch si opulenta.

Indiferent de stilul ales trebuie sa avem grija la cateva detalii. Culorile alese trebuie sa fie luminoase, sa invioreze atmosfera biroului. Evitati insa peretii complet albi care creeaza monotonie. Culorile inchise, mohorate intristeaza si imbie la somn. La fel si perdelele sau covoarele trebuie sa aiba modele care sa invioreze si sa inveseleasca.

Pentru pardoseala, eu recomand utilizarea parchetului, dar la fel de bine se poate utiliza mocheta. in general in spatiul pentru birou se utilizeaza pardoseli “calde”, evitandu-se placile ceramice sau piatra naturala, pentru confort si imagine mai calduroasa. Daca se opteaza pentru amplasarea unei canapele in spatiu, aceasta trebuie sa aiba un model cat mai simplu, iar culoarea sa sa fie neutra.

in general astazi se cauta eliberarea livingului de biblioteca greoaie, plina de carti, altadata piesa principala de mobilier, cautandu-se spatii cat mai aerisite si cu putin mobilier. in cazul acesta ce se intampla cu volumele care ne populau livingul, caci se pare ele au fost detronate in favoarea obiectelor minimaliste? Raspunsul este simplu.

Daca beneficiem de un birou in locuinta noastra, atunci acesta este locul volumelor groase. Biblioteca se muta astfel in spatiul destinat studiului, iar cartile isi gasesc aici locul firesc in cadrul locuintei.

Sursa: Business-adviser.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.