Ai un hotel, o pensiune, un bar sau un restaurant? Din 2017 vei plati impozitul specific! Cum se va calcula?

0

De fapt, impozitul specific este fostul impozit forfetar, care reprezinta suma fixa pe care o firma o plateste statului, indiferent de cifra de afaceri pe care aceasta o obtine in decursul unui exercitiu financiar anual. Drept urmare, microintreprinderile nu vor face exceptie de la propunerea legislativa ce a fost inaintata pentru promulgarea presedintelui Klaus Iohannis si vor achita impozitul specific, daca au stipulate ca activitati principale sau secundare codurile CAEN: 5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”, 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”, 5630 – „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.

Impozitul specific se va declara si achita de doua ori pe an, pana la data de 25 a ultimei luni aferente fiecarui semestru.

Potrivit Art. 5 din PL-x nr. 26/ 2016, exista urmatoarele reguli de aplicare ale impozitului:

•    contribuabilii care se infiinteaza in cursul anului, inclusiv contribuabilii nou-infiintati ca efect al unor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii si care au inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN amintite anterior, platesc impozitul specific, incepand cu anul urmator infiintarii;
•    persoanele juridice romane nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul urmator exercitiului financiar in care nu mai activeaza in domeniile supuse acestui impozit sau daca societatea intra in stare de lichidare;
•    contribuabilii care au mai multe unitati determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati, calculat conform formulei stabilite in anexa corespunzatoare codului CAEN;
•    contribuabilii care desfasoara mai multe activitati cu codurile CAEN aferente viitoarei Legi, cu exceptia celor care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier, determina impozitul specific prin insumarea impozitului stabilit pentru fiecare activitate desfasurata;
•    in situatia in care apar modificari datorate inceperii/ incetarii unei activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute in actul normativ la care facem referire sau intervine modificarea suprafetelor aferente desfasurarii fiecarei activitati, incepand cu semestrul urmator acestor modificari, contribuabilii recalculeaza impozitul specific adecvat perioadei ramase din an/ perioadei din anul calendaristic pentru care societatea a existat, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei ramase din an/ perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat;
•    in situatia in care se infiinteaza o noua unitate cu activitati corespunzatoare codurilor CAEN din cadrul Legii care urmeaza sa intre in vigoare in anul 2017, incepand cu semestrul urmator, contribuabilii recalculeaza, in mod corespunzator, impozitul specific aferent perioadei ramase din an;
•    in situatia in care un sat, o comuna sau o statiune turistica de interes local dobandeste statutul de statiune turistica de interes national, contribuabilii stabiliti in aria de administrare a acesteia vor plati impozitul specific la nivelul stabilit pentru sate/ comune/ statiuni de interes local pentru inca 3 ani de la dobandirea statutului de statiune turistica de interes national.

Cum se calculeaza impozitul specific?

Pentru calcularea impozitului specific au fost intocmite trei anexe, fiecare cuprinzand o formula matematica corespunzatoare pentru domeniile de activitate incluse in PL-x nr. 26/ 2016.

– Anexa 1 – cu ajutorul acesteia se va calcula impozitul specific pentru firmele care au stipulate codurile CAEN 5610 – „Restaurante”, 5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”, 5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”

Impozitul specific anual/ unitate = k(x+yq)z, unde:

–    valoarea lui k este 1400, valoarea impozitului standard in lei;
–    x are o valoare variabila, in functie de rangul localitatii;
–    y are o valoare variabila, in functie de suprafata utila a imobilului aferent activitatii;
–    z este un coeficient de sezonalitate;
–    q este 0.9 si reprezinta coeficientul de ajustare pentru spatiul tehnic al unitatii – locul de desfasurare a activitatilor.

Exceptie de la acesta metoda de calcul fac urmatoarele activitati, aferente codului CAEN 5610:
–    vanzatorii ambulanti la tonetele de inghetate;
–    carucioarele mobile;
–    prepararea hranei la standurile din piete.

Aceste trei categorii vor plati un impozit specific anual de 1.400 de lei.

– Anexa nr. 2 – se aplica codului CAEN 5630 – „Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”

Metoda de calcul este urmatoarea:

Impozitul specific anual/ unitate = k(x+yq)z, unde:

–    k este 900 – valoarea impozitului standard in lei;
–    x are o valoare variabila, in functie de rangul localitatii;
–    y are o valoare variabila, in functie de suprafata utila a imobilului aferent activitatii;
–    z este un coeficient de sezonalitate;
–    q este 0.9 si reprezinta coeficientul de ajustare pentru spatiul tehnic al unitatii – locul de desfasurare a activitatilor.

– Anexa nr. 3 – folosita pentru stabilirea impozitului specific ce va trebui achitat de contribuabilii care activeaza cu codurile CAEN 5510 – „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, 5520 – „Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata”, 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere”, 5590 – „Alte servicii de cazare”

Impozitul specific anual/ unitate = k inmultit cu nr. locuri de cazare, unde:
–    k are valoarea impozitului specific standard in lei, pentru un loc de cazare.

Exemple de calcul

Unul dintre initiatorii legii, Mircea-Titus Dobre, a dat cateva exemple in privinta impozitului specific, citat de Agerpres. Iata care sunt acestea:

•    un restaurant de 100 de metri patrati din zona B a municipiului Bucuresti ar avea de platit 15.120 de lei pe an;
•    un bar sau o cafenea de 70 de metri patrati din zona A a Bucurestiului ar plati 8.060 de lei pe an;
•    un hotel de 3 stele cu 100 de locuri de cazare din zona A a municipiului Brasov ar avea de plata 24.400 de lei pe an;
•    unei pensiuni de trei margarete si 50 de locuri de cazare din zona A a statiunii Predeal i-ar reveni un impozit de 4.400 de lei pe an.

Reinvent Consulting iti ofera servicii de evidenta financiar-contabila!

Scopul Reinvent Consulting este acela de a forma o comunitate antreprenoriala informata, bine pregatita, la curent cu modificarile legislative din domeniul fiscal si de aceea te sprijinim prin consultanta online gratuita si articole economice cu actualizari legislative, oferindu-ti totodata servicii de evidenta financiar-contabila si consultanta fiscala la cele mai bune preturi din mediul business.

Nu rata super-oferta noastra la serviciile financiar-contabile:
•    165 de lei – pana la 20 de documente lunar;
•    215 lei – pana la 20 de documente lunar + 2 salariati;
•    295 de lei – discount de 25% pentru IMM-uri.

Reinvent Consulting este marca Grupului de firme REINVENT. Reinvent Consulting are 10 ani de experienta in domeniul serviciilor integrate privind infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Daca nu detineti o proprietate unde sa va puteti inregistra sediul social al societatii comerciale, va punem la dispozitie serviciul de gazduire de sedii sociale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e- mail [email protected]. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

Website: www.reinventconsulting.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.