5 tendinte-cheie pentru succesul unui proiect

0
grafic6Dupa ce am vorbit de cei 5 factori critici de succes in managementul proiectelor, identificati in studiul PMI Pulse of the Profession, e timpul sa insistam si asupra celor 5 tendinte-cheie pentru succesul unui proiect.

Conform PMI, cresterea economica lenta si schimbarea prioritatilor din piata conduc organizatiile spre adoptarea unor abordari inovatoare pentru dezvoltare. In acest an, PMI crede ca firmele vor folosi o varietate de tehnici si se vor focusa pe crearea si mentinerea unui avantaj competitiv. Echipa de cercetare a identificat 5 tendinte. Sa ne uitam cu atentie la fiecare dintre acestea.

1. Managementul portofoliului

Problemele economice inseamna ca din ce in ce mai multe afaceri vor continua sa se focuseze pe managementul portofoliului. Cercetarea releva faptul ca mai mult din jumatate dintre respondenti sustin ca portofoliul proiectelor este deja o obisnuinta in organizatiile lor.

Peste doua treimi din companii au acum un PMO (Project Management Office), ceea ce e reprezinta un factor in plus care a contribuit la dezvoltarea managementului portofoliului.

2. Managementul de proiect iterativ

Companiile trebuie sa fie mai prompte si sa raspunda la conditiile pietei mult mai rapid. Acest lucru a determinat o crestere a „adaptabilitatii organizationale”. PMI considera ca acest lucru va conduce la cresterea gradului de utilizare a metodelor iterative si suplimentare de management de proiect, precum e Agile.

Studiul mai arata ca 63% dintre companii au standardizat practicile lor de gestionare a proiectelor, in cea mai mare parte a intreprinderii lor. Sunt abordarile lor standardizate destul de flexibile astfel incat proiectele sa fie finalizate cu succes? 37% din companii nu au standardizat abordarile lor pe proiecte inca.

3. Managementul riscului si al schimbarii

Ai nevoie de o schimbare consistenta in proiectele tale atunci cand vine vorba de riscuri. Studiul PMI a identificat faptul ca, in conditiile in care organizatiile depun eforturi tot mai mari pentru adaptare, competentele in managementul schimbarii si al riscului vor deveni esentiale.

4. Dezvoltarea talentului

Intr-o piata competitiva, companiile pot alege din proprii angajati. E mult mai costisitor sa angajezi un om nou decat sa mentii un angajat vechi, deci e in interesul intreprinderilor sa isi pretuiasca mai mult angajatii proprii. Personalul cu experienta cunoaste modalitatile de lucru si cultura organizationala, ceea ce poate duce la realizarea sarcinilor mult mai rapid si mai usor.

Dezvoltarea echipelor de management de proiect e o modalitate prin care firmele isi pot mentine avantajul competitiv. Vrei idei noi in echipa ta, deci o oarecare fluctuatie este binevenita, dar ai nevoie si de oameni cu experienta, bine pregatiti, pentru conducerea proiectelor foarte importante.

5. Realizarea de beneficii

Beneficii. PMI a identificat ca in aceste conditii economice dificile, organizatiile se vor focusa si mai mult pe realizarea de beneficii ca pe o masura a succesului proiectului.

Din fericire, se pare ca stam destul de bine la capitolul beneficii. Studiul arata ca 64% din proiecte si-au indeplinit cu succes obiectivele initiale. Trebuie sa ne asiguram mereu ca business case-ul a identificat beneficiile proiectului, in primul rand.

Aceste 5 tendinte nu sunt uimitoare, erau de asteptat. Nu exista o solutie pentru rezolvarea problemelor proiectelor noastre. Nu e vorba de calificari sau noi softuri. E vorba de a fi din ce in ce mai bun in aspectele de baza ale managementului proiectelor pentru a livra proiecte din ce in ce mai bune. Acesta e modul in care companiile vor castiga un avantaj competitiv, vor reduce riscurile si vor economisi.

Sursa: pmtips.net
Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.