5 predictii pentru managementul proiectelor in 2012

0
tarotAvand in vedere ca anul 2011 a fost un an in care s-a pus accentul pe supravietuire, avand in vedere dezastre naturale, dar si cele cauzate de om, 2012 se intrevede a fi un an prosper si pe crestere pentru managementul pe proiecte.

1. Managementul portofoliului va fi pe primul plan
In timp ce un management bun al proiectului se refera la „a face bine proiectul”, un management bun al portofoliului se refera la „a face proiectul potrivit”. Companiile au inceput deja sa puna accent mai mult pe responsabilitatile lor, care includ nu doar selectarea proiectelor potrivite, ci si construirea de cazuri solide de business, oferirea de resurse adecvate si o buna guvernanta.

Organizatiile mai avansate au inceput, de asemenea, sa ajunga la nivelul la care selecteaza si sprijina combinatia potrivita de proiecte.

2. Se vor face noi descoperiri pentru proiectele complexe
Interconectarea in interiorul si in afara proiectelor nu a fost inca pe deplin realizata. Complexitatea proiectelor nu este o chestiune noua, dar suntem doar la baza aisbergului atunci cand vine vorba de cercetare in acest domeniu.

Anul acesta vom aduna noi cunostinte avansate despre modul in care proiectele complexe pot fi livrate cu mai mult succes. Va fi vorba de o mai mare claritate intre rolurile stakeholderilor, precum si de mai multe detalii cu privire la gestionarea mai eficienta a resurselor si o mai buna intelegere a interdependentelor in cadrul unui proiect.

3. Managementul de proiect amestecat va fi mai des intalnit
Managementul proiectelor, prin natura sa, este un mix de aptitudini valoroase, dar acestea nu vor mai fi definite doar printr-o anume certificare sau metodologie. Multi manageri de proiect au deja ambele certificari pe baza de examen si competente, asa ca trebuie sa ne asteptam si la alte combinatii in 2012.

In plus, aspecte ale managementului de proiect, precum Agile, isi vor gasi calea in metodologii mai traditionale, precum Waterfall. Disciplinele complementare, precum managementul schimbarii, vor fi din ce in ce mai apreciate si vanate de managerii de proiect.

4. Goana dupa abilitatile managerului de proiect va continua
In ciuda mediului economic instabil, managerii de proiect vor fi cautati si peste hotare. Industriile care infloresc si care cer din ce in ce mai multi manageri de proiect eficienti sunt: industria miniera si ingineria, precum si sectorul IT.

Si industrii din sectorul public si privat se vor concentra acum mai mult pe munca pe baza de proiecte, vizand in final taierea costurilor suplimentare. Abilitatile unui manager de proiect vor fi necesare pentru a ghida organizatiile mature prin aceasta etapa de tranzitie.

5. Managementul proiectelor va deveni o disciplina cu „doua viteze”
In timp ce numarul managerilor de proiect este in continua crestere ca urmare si a cresterii cererilor de abilitati in managementul proiectelor, va avea loc o ruptura intre managerii de proiect certificati si cei fara certificare.

Profesionalizarea disciplinei are un trend ascendent si se asteapta ca managerii de proiect sa continue sa se certifice si in 2012. Oricum, gradul de constientizare a acestei discipline a crescut pe piata muncii, si din ce in ce mai multi angajati vor trebui sa dobandeasca abilitati in managementul proiectelor.

Cum vedeti anul 2012 pentru aceasta disciplina?

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.