5 idei valoroase de leadership ce merita invatate

0
vaseIata cateva idei despre cultura pe care liderii trebuie sa o creeze in cadrul proiectului pentru a avea o echipa valoroasa care sa contribuie din plin la succes.

1. Ai grija ca procesul deciziilor sa fie mult mai transparent. Organizeaza o intalnire saptamanala cu echipa proiectului in care sa fie discutate toate problemele de rezolvat. Organizeaza o intalnire macar o data pe luna in care toate persoanele implicate pot asculta dar si impartasi informatii.

Ideea e sa impartasesti cu echipa managementului de proiect pe cat de mult e posibil, reducand astfel nivelul de secretizare din cadrul echipei de proiect.

De obicei, echipele functioneaza dupa principiul: „Ceea ce eu stiu si tu nu stii ma face pe mine mai puternic decat tine„. Politicile in cadrul proiectului provin din secretizare. Liderul de proiect, care detine toate informatiile, are puterea de a schimba acest lucru. Liderul e cel care poate spune tuturor membrilor echipei totul, renuntand la secrete.

2. Totul se reduce la incredere. „Increderea pe care o oferi este increderea pe care o primesti„. Intr-adevar, e posibil ca uneori sa fii tradat. In fond, valoarea increderii castigata este cu mult superioara costului tradarii.

3. La originea unui lider de proiect eficient sta abilitatea de a crea o cultura a echipei proiectului care sa permita membrilor sai sa exceleze. Cultura permite oamenilor sa isi maximizeze potentialul si creeaza un mediu in care fiecare isi poate folosi inteligenta si judecata pentru a actiona in mod independent.

Deci cum poate crea un lider de proiect o cultura castigatoare?

Ai nevoie de competente in management, autenticitate, constiinta, abilitati de ascultare activa. Valorile tale trebuie sa se reflecte in deciziile pe care le iei zilnic.

4. Fii autentic, real si sincer. Fa din autenticitate inima culturii proiectului tau. Trebuie sa spui ceea ce simti si sa simti ceea ce spui – si sa crezi in asta. Fii natural atunci cand construiesti o cultura a colaborarii bazata pe credinta ca fiecare membru al echipei are un cuvant de spus. Fii original atunci cand imbratisezi curiozitatea.

5. Creeaza un sistem de angajare prin care sa dai afara oameni carora nu le place sa lucreze in echipa sau care nu isi trateaza colegii cu respect. Angajeaza atitudine, devotament si recompensarea perfomantelor.

O parte din munca de leadership pe proiect presupune o gandire critica asupra lucrurilor de mai sus. Pentru a deveni un lider de succes, eficient si intelept trebuie sa parcurgi o calatorie a descoperirilor.


Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.