5 elemente-cheie care definesc leadershipul de proiect conform lui Peter Drucker

0

peter-drucker-leadershipDr. Peter F. Drucker, parintele managementului, considera ca performanta liderului de proiect determina succesul ori esecul unui proiect. Unul dintre motivele pentru care indivizii raman sau pleaca dintr-o echipa de proiect este determinat de maniera in care sunt tratati de catre liderul proiectului lor.

Dr. Drucker a descris cele 5 elemente-cheie care se regasesc in leadershipul proiectelor:

1. Leader-follower: liderii de proiect influenteaza comportamentul membrilor echipei si vice-versa;
2. Influentarea: liderii si membrii echipei de proiect apeleaza la cunostintele si competentele lor mai degraba decat la pozitia ori statutul pe care-l au pentru a-i influenta pe ceilalti;
3. Obiectivele proiectului: rezultatele pe care liderii proiectului si membrii echipei isi doresc sa le atinga;
4. Schimbarea: e necesara pentru a atinge obiectivele proiectului;
5. Oamenii: leadershipul de proiect presupune conducerea membrilor echipei.

Leadershipul de proiect reprezinta procesul de influentare a membrilor echipei astfel incat obiectivele proiectului sa fie atinse, prin intermediul schimbarii.

1. Lider-membrii echipei

Membrii echipei de proiect isi atribuie uneori si roluri de leadership atunci cand proiectul o cere. Si membrii echipei isi pot influenta astfel liderii. In definitia data de Dr. Drucker, procesul de influentare se petrece intre lideri si membrii echipei, nefiind vorba de o influentare doar din partea conducatorului catre echipa.

Leadershipul de proiect face parte din jobul unui manager de proiect. Oricum, sunt manageri de proiect care nu sunt lideri de proiect buni. Exista, de asemenea, membri in echipa proiectului care au o puternica influenta asupra managerului lor dar si asupra colegilor. Termenul manager de proiect se refera la o persoana care are un titlu formal si autoritate. Termenul lider de proiect se refera la o persoana care ar putea fi atat manager de proiect cat si membru in echipa. Un lider de proiect are dezvoltata capacitatea de a-i influenta pe ceilalti; e posibil ca un manager de proiect sa nu aiba aceasta capacitate. Un lider de proiect nu e in mod obligatoriu o persoana care detine pozitia formala de manager de proiect.

Un follower este o persoana care este influentata de catre liderul proiectului. Un follower poate fi atat manager de proiect cat si membru intr-o echipa. Membrii echipei de proiect buni nu sunt neaparat cei care asculta „orbeste” de liderul proiectului. Pe scurt, liderii de proiect eficienti sunt cei care influenteaza echipa, dar se si lasa influentati de membrii care fac parte din echipa.

2. Influenta

Influentarea este procesul prin care liderul proiectul isi comunica ideile, obtine acceptarea lor, isi motiveaza echipa astfel incat aceasta sa il sprijine in implementarea ideilor cu ajutorul schimbarii.

3. Obiectivele proiectului

Liderii de proiect eficienti isi influenteaza membrii echipei lor sa se gandeasca, in primul rand, la interesele proiectului. Leadershipul de proiecte isi face aparitia atunci cand membrii echipei sunt influentati sa faca ceea ce este corect si necesar pentru proiect si pentru ei insisi, ulterior.

4. Schimbarea

Influentarea si setarea obiectivelor sunt strans legate de schimbare. Proiectele se schimba in continuu, adaptandu-se la deciziile diverse ce tin de scop, date noi si bugete.

5. Oameni

Liderii si membrii de proiect eficienti se bucura atunci cand lucreaza cu oamenii si se ajuta unii pe altii pentru a atinge succesul.

In cele de mai sus, Dr. Peter F. Drucker a subliniat, astfel, relatia directa care exista intre succesul proiectului si angajamentul fata de aceste 5 elemente-cheie ale leadershipului de proiect.

Sursa: project-management.learningtree.com

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.