Infiintarea unui PFA rapid si ieftin

3

freeimage-2121974

Intreprinzatorii adeseori opteaza pentru infiintarea unui PFA pentru a evita depunerile declaratiilor la organele de inspectie fiscala si pentru a putea desfasura o activitate economica fara probleme. Potrivit legii 507/2002 persoanele fizice, cetateni ai tarilor membre ale UE, cetateni romani sau cetateni ai altor state din spatiul economic european au dreptul sa desfasoare activitati economice pe teritoriul acestei tari in mod independent. Persoanele respective isi pot alege orice obiect de activitate in afara celor interzise de anumite prevederi legislative speciale.

Cele mai importante avantaje oferite de un PFA sunt cheltuielile de administrare mai reduse (nu este obligatoriu colaborarea cu un contabil), costurile de infiintare ale unui PFA sunt mai mici decat in cazul societatilor comerciale. Pentru a functiona ca PFA, antreprenorii trebuie sa indeplinesca urmatoarele conditii:

 • sa aiba o stare de sanatate care le permite desfasurarea unei activitati economice pentru care s-a obtinut autorizatia;
 • sa fi implinit cel putin 18 ani;
 • sa nu aiba antecedente penale (sa nu fi fost condamnati pentru infractiuni de fals);
 • sa obtina autorizatiile pentru diferite activitati economice de la autoritatile competente;
 • sa aiba cunostintele si calitatea necesara pentru desfasurarea unor activitati economice.

Intreprinzatorii care doresc sa se lanseze in lumea afacerilor vor fi nevoiti sa parcurga toate etapele necesare pentru a obtine autorizatiile necesare. Documentele oficiale sunt eliberate de fapt de primaria municipiului in a carei raza teritoriala se afla sediul social. Autorizatia pentru desfasurarea unei activitati economice in mod independent se va elibera in aproximativ 15 zile.

Dupa obtinerea autorizatiei, antreprenorii pot intocmi dosarul depus la oficiile Registrului Comertului. Actele necesare depuse la O.N.R.C. sunt urmatoarele:

 • Actul de Spatiu pentru sediul social (contract de inchiriere, de comodat, de vanzare-cumparare etc.);
 • acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari (se va ridica un formular tip de la Registrul Comertului care va fi semnat de vecinii din cladirea cu locuinte unde se afla sediul social). Documentul va fi semnat de vecinii din sus, jos, dreapta si stanga. Acelasi act va fi dus la administratorul blocului care va semna documentul si va pune o stampila pe el.
 • certificat medical (din care reiese ca persoana solicitanta are o stare de sanatate care ii permite desfasurarea unei activitati economice);
 • cerere pentru infiintarea unui PFA (formular tip completat la oficiile Registrului Comertului). Pe acest document se vor trece codurile CAEN pentru alegerea obiectului principal si a obiectelor secundare de activitate.
 • Cereri de inregistrare privind perioada depunerii declaratiilor si plata impozitelor (semetriale, anuale). Documentele respective se completeaza la oficiile Registrului Comertului;
 • document doveditor pentru rezervarea unui nume (se completeaza o cerere cu numele solicitantului urmat de ‘P. F.A.’ la oficiile Registrului Comertului);
 • o copie de pe actele care dovedesc calificarea profesionala (diploma de licenta, diploma de BAC, diplome de specializare etc.). Copiile vor avea precizarea „Conform cu originalul”;
 • specimenul de semnatura (completarea unui formular tip la oficiile Registrului Comertului);
 • declaratie pe propria raspundere a persoanei care doreste infiintarea unui PFA (completarea unui formular tip pentru indeplinirea conditiilor sanitar-veterinare etc.);
 • 3 copii xerox de pe actul de identitate; (documentele sa aiba specificatia „Conform cu originalul”);
 • Anexa 1 – inregistrare fiscala.

Dupa depunerea actelor necesare se va plati taxa de infiintare a unui PFA la sediul O.N.R.C.

Potrivit specialistilor intreprinzatorii vor putea ridica certificatul de inregistrare alaturi de codul fiscal in aproximativ 3 zile de la depunerea dosarului la Registrul Comertului. Persoanele respective vor primi o chitanta de la Registratura, cu ajutorul caruia vor putea ridica actele infiintarii unui PFA.

[buton_apeleaza_consultant]

Alte informatii suplimentare:

 • Care sunt costurile totale de infiintare a unui PFA?
 • Care sunt activitatile pe care le pot desfasura ca PFA?
 • Ce este mai bine sa aleg dintre PFA si SRL?

Aflati pe www.avocat-firme.info.

Acest articol v-a fost oferit de Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina
Web: http://www.avocat-firme.info
Telefon: 0722 236 175
Email: [email protected]

Articol preluat de la Finantare.ro.

Share.

3 comentarii

 1. As dori sa fac o sera de flori .Am terenul dar nu stiu cum si de cati bani as avea nevoie pentru o sera de 50m2.. Mentionez ca sant din dolj de langa craiova si mi-ar place sa fac asta . terenul este al meu in curtea casei.va rog sa-mi spuneti cum sa incep si cu cati bani.

 2. Buna seara.As dori sa infiintez o sera de flori avand terenul meu in curtea casei dar nu stiu de cati bani am nevoie si cum sa incep .MENTIONEZ CA AM IN JUR DE 7 ARI PAMANT IN CURTE DISPONIBIL. LUCREZ DAR AS AVEA TIMP SI DE FLORI PENTRU CA IMI PLAC FOARTE MULT.SANT DIN DOLJ DE LANGA CRAIOVA. VA MULTUMESC FOARTE MULT SI ASTEPT UN RASPUNS CAT MAI CLAR. LA REVEDERE.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.