6 lucruri pe care ar trebui sa le stie orice antreprenor despre managementul financiar

0

management afaceriPentru a avea succes in afaceri trebuie sa te asiguri ca ai un minim de cunostinte in diferite arii de business, printre care se numara si managementul financiar. Banii sunt extrem de importanti in orice afacere si de asta trebuie sa inveti nu doar sa ii obtii ci si sa ii administrezi in asa fel incat sa construiesti o afacere profitabila pe termen lung.

Mai jos ai o lista cu 6 lucruri pe care ar trebui sa le stii si sa le aplici cand vine vorba de bani:

1. Managementul financiar nu trebuie sa fie un proces foarte complex si complicat. Incearca sa mentii lucrurile cat mai simple pentru a-ti usura munca. Daca ajungi sa ai un sistem foarte complicat de management financiar aceasta activitate va ajunge sa iti ocupe foarte mult timp si nu te vei mai concentra pe dezvoltarea afacerii sau pur si simplu vei renunta sa il mai folosesti. Cel mai important lucru este sa fii consecvent in procesul de gestionare al banilor. Pentru asta poti utiliza un soft de management financiar gandit special pentru antreprenori.

2. Banii personali si banii afacerii ar trebui pastrati separati. Tranzactiile de afaceri trebuie facute prin conturile firmei si nu prin conturile personale ale administratorului sau proprietarului pentru a putea avea o evidenta cat mai clara. Cand ai afacerea ta, tentatia este foarte mare sa faci cheltuieli personale din contul firmei in ideea ca vor mai veni si alti bani, dar asta este o reteta sigura pentru faliment.

3. Prognozarea si gestionarea fluxului de numerar ar trebui sa fie o parte integranta din gestionarea banilor tai. O afacere, pentru a fi sustenabila, are nevoie de flux de numerar pozitiv. Fara numerar sau fara bani afacerea ta nu va rezista foarte mult, de asta este bine sa ai atat o estimare optimista cat si una pesimista a vanzarilor. Printre avantajele unui instrument special se numara si faptul ca acesta iti va genera automat toate rapoartele financiare de care ai nevoie, pe baza informatiilor introduse de tine, avand astfel posibilitatea de a vedea in orice moment care este situatia reala.

tabel

4. Fa-ti o planificare financiara (buget) plecand de la obiectivele afacerii pe termen lung, in asa fel incat sa poti obtine o evidenta clara a veniturilor si a modului in care urmeaza sa aloci resursele pentru asigurarea viziunii afacerii. Este esential sa ai in vedere ca pentru a crea un buget realist este important sa ai informatii cat mai clare si cat mai detaliate, pentru ca rolul bugetului este acela de a te ajuta sa intelegi de cat de multi bani dispui, ce cheltuieli ai si de ce venituri suplimentare ai nevoie pentru a-ti atinge obiectivele afacerii.

5. Organizarea este un element extrem de important cand vine vorba de managementul banilor tai. Asta inseamna ca trebuie sa pastrezi o evidenta clara a tuturor actelor contabile, cum ar fi extrase bancare, facturi, chitante, bonuri, consumuri, etc. precum si a cheltuielilor efectuate. Nu amana aceasta activitate pentru cand vei avea timp sau dispozitie, pentru ca iti va fi extrem de dificil sa mai recuperezi anumite date si vei ajunge sa scapi din vedere aspecte importante.

6. Orice decizie de afaceri pe care o iei va avea un impact semnificativ asupra evolutiei ulterioare a acesteia, iar un management financiar corect si consistent te va ajuta sa iei decizii corecte menite sa iti asigure atat un cash-flow consistent cat si profit.

Articol publicat pe pagina web www.planeafacere.ro in cadrul proiectului StartUp Now! Dezvoltare prin antreprenoriat pentru regiunea Centru cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.