Cum sa obtii bani pentru afacerea ta

1

De foarte multe ori antreprenorii amana inceperea afacerii din lipsa de bani sau pur si simplu din teama ca nu vor avea destul capital, fara sa-si faca niste calcule complete sau sa-si evalueze optiunile. In realitate, cu o planificare atenta multi dintre ei ajung la concluzia ca banii sunt cea mai mica problema atunci cand ai o idee de afaceri in care crezi.

Cel mai important este sa iti faci tu un plan clar si o evaluare a necesarului de finantare inainte de a incepe sa cauti banii.

In primul rand, clarifica-ti exact de cati bani ai nevoie. Estimeaza-ti costurile de inceput: echipamente, materii prime si materiale, costuri aferente amenajarii si inchirierii spatiului in care iti vei desfasura activitatea, costuri cu resurse umane, etc. Pentru asta utilizeaza un template pe care sa il completezi tu cu alte capitole specifice afacerii tale cum este template-ul Costuri de start-up. Incearca sa fii cat mai exact, pentru ca atat subestimarea cat si supraestimarea costurilor poate fi foarte daunatoare pentru evolutia afacerii. Mai multe informatii despre cum poti sa iti reduci costurile in perioada de inceput gasesti in articolul Cum sa initiezi o afacere cu cat mai putini bani.

In al doilea rand, calculeaza cati bani ai tu personal disponibili pentru afacere si cati mai poti obtine de la familie si prieteni. Prezinta-le ideea de afaceri, explica-le pentru ce ai nevoie de acei bani si ofera si un orizont de timp rezonabil in care ii vei inapoia. In perioada de inceput conteaza foarte mult sa ai un grup de suport, atat din punct de vedere material cat si din punct de vedere psihologic, pentru ca vei fi nevoit sa lucrezi destul de mult si vei fi supus unui stres considerabil.

In al treilea rand, evalueaza alte optiuni de finantare posibile. In functie de valoarea investitiei si de tipul afacerii, poti opta pentru un credit de la o banca, pentru o finantare nerambursabila sau poti gasi un business angel care sa fie dispus sa investeasca in ideea ta. Mai multe detalii despre oportunitatile de finantare ale unei afaceri gasesti in articolul Sursele de finantare ale afacerilor. Indiferent pentru ce varianta optezi, informeaza-te cu privire la criteriile de evaluare utilizate, la documentatiile necesare, la dobanzile practicate si la conditiile de returnare a investitiei.

In al patrulea rand, pregateste atent documentatia necesara. In majoritatea cazurilor va trebui sa iti faci un plan de afaceri. Multe banci au deja un model de plan de afaceri in care specifica exact ce tip de informatii trebuie incluse, asa ca vei avea de unde sa incepi. Pe langa planul de afaceri va trebui sa incluzi si Cv-ul tau din care sa reiasa ca ai experienta manageriala si ca esti familiarizat cu domeniul in care urmeaza sa iti lansezi afacerea. Cere cat ai multe informatii in faza de pregatire a dosarului, in asa fel incat sa fii foarte bine pregatit atunci cand ajungi sa discuti fata in fata cu ei. Daca sunt aspecte pe care nu le stapanesti poti apela la un consultant care sa te ghideze in realizarea planului de afacere sau sa te ajute la documentatia financiara.

[buton_apeleaza_consultant]

In al cincilea rand, pregateste-ti prezentarea. Chiar daca planul tau de afaceri este foarte bun, mai trebuie sa treci inca un hop si anume prezentarea propunerii tale. Discutia va decurge diferit daca vei opta pentru o banca fata de intalnirea cu un investitor privat, dar in ambele cazuri trebuie sa faci o prezentare impecabila, pentru a demonstra ca stii piata, ca ai o strategie, ca intelegi toate aspectele care tin de managementul unei afaceri si ca esti capabil sa atingi obiectivele pe care le-ai stabilit si implicit sa le returnezi banii investiti in tine si in afacerea ta.

Ce trebuie sa retii este ca daca tu crezi in tine si in ideea ta de afaceri, nu va fi foarte dificil sa-i convingi si pe altii sa te sustina financiar.

Speram ca informatiile prezentate ti-au fost utile si iti dorim mult succes!

Costuri START-UP
Costuri START-UP

Costuri start-up.xls
53.0 KiB
Detalii...

Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

Un comentariu

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.