Criza financiara actuala aduce in prim plan managementul cash-ului, care devine o preocupare constanta pentru stabilitatea financiara a afacerii. Cash-flow-ul (fluxul de numerar) poate fi pozitiv sau negativ, in functie de rezultatul diferentei dintre incasarile si platile totale ale firmei.
Daca fluxul de numerar negativ este deja inregistrat la nivelul unei companii, situatia se poate agrava intr-un mod accelerat, daca nu se intervine printr-un plan de masuri corective rapid si eficient.
Daca fluxul de numerar a fost si este inca pozitiv, atunci firma trebuie sa anticipeze si sa controleze permanent fluxul incasarilor si platilor, astfel incat sa nu apara situatii de deficit financiar.
Incasarile firmei provin din incasarea vanzarilor de produse si servicii catre clienti, de investitii catre alti parteneri de afaceri si din incasarile de natura financiara, cum ar fi atragerea creditelor bancare si a capitalurilor de la actionari sau firme partenere.
Platile firmei sunt generate de achizitiile de bunuri si servicii de la furnizori necesare pentru derularea activitatilor de exploatare si de investitii, de platile pentru personalul angajat, pentru datoriile bancare si pentru obligatiile fiscale.
Pentru evitarea lipsei de disponibilitati banesti si blocarea activitatii, trebuie corelate si echilibrate incasarile si platile pe termen scurt, mediu si lung, in functie de obiectivele si politicile fiecarei companii.
Printre politicile manageriale de firma care influenteaza in mod direct disponibilitatile banesti ale firmei se pot enumera:
1. Politici care afecteaza incasarile:
– politica de vanzare si de acordare a creditelor comerciale pentru clienti;
– politica de atragere a surselor de finantare bancara pe termen scurt, mediu si lung;
2. Politici care afecteaza platile:
– politica de achizitii de produse si servicii si de negociere a creditelor comerciale de la furnizori;
– politica de investitii in mijloace fixe sau de alta natura;
– politica de personal si de salarizare;
– politica de finantare si de rambursarea datoriilor de natura financiara (leasing, credite bancare);
– politica de distribuire si de plata a dividendelor.
Managementul incasarilor si platilor inseamna anticiparea, corelarea si controlul acestora pentru aceleasi perioade de timp, prin dezvoltarea si implementarea unui sistem de politici manageriale care sa asigure stabilitatea financiara a firmei.
Nota evenimente:
In luna februarie, la Bucuresti, voi sustine 4 sesiuni de training si consultanta manageriala care au ca obiectiv Evaluarea financiara a afacerii. Agenda evenimentelor este urmatoarea:
5 febr: Cum elaboram diagnosticul financiar al afacerii?
12 febr: Cum analizam si cum reducem costurile fixe ale firmei?
19 febr: Cum controlam incasarile si platile firmei?
26 febr: Cum elaboram bugetul de venituri si cheltuieli al firmei?
Mai multe detalii pe http://www.abctrainingconsulting.ro, sectiunea Training Open.
Sursa: Finantare.ro