24.000 de euro prin Romania Start-Up pentru antreprenori

1

baniNoul program de finantare europeana pentru antreprenoriat, Romania Start-Up, ofera 24.000 de euro celor care vor sa isi dezvolte propria afacere, si daca reusesc ca dupa un an sa genereze vanzari de minimum 12.000 de euro, vor primi inca 16.000 euro.Cei care doresc sa se implice in program primesc un grant si trebuie sa creeze minimum 30 de afaceri antreprenoriale pe proiect”, a spus Dan Barna, secretar de stat in Ministerul Fondurilor Europene.

Cei 16.000 de euro pot fi folositi pentru dezvoltarea afacerii, marketing, echipamente, dotari si alte elemente necesare businessului„, adauga el.

Cei care au un plan de afaceri sustenabil si credibil si reusesc sa acceseze fonduri europene au obligatia de a crea doua locuri de munca. Barna spune ca noul mecanism de finantare pentru antreprenoriat este mai creativ fata de programele anterioare.

„Pot fi imbunatatite lucrurile pe partea de consultanta, beneficiari sau blocaje. Lucrurile au evoluat atat in Romania, cat si in Europa, iar mecanismul de obtinere a fondurilor europene pentru antreprenori trebuie imbunatatit”, mai spune Dan Barna.

Romania Start-Up este un proiect structurat in trei sectiuni, astfel ca in primul an vor fi selectati minimum 300 de someri sau angajati care vor sa se implice in activitati antreprenoriale si care vor sa fie instruiti pe parcursul unui an de zile.

In cadrul cursurilor, participantii va trebui sa realizeze cate un plan de afaceri, iar o comisie de specialitate va face o selectie transparenta si va alege 10% din proiectele pe care le cred viabile pentru piata din Romania. „Antreprenorii trebuie sa genereze planuri de afaceri suficient de bune si de credibile pentru a merita sa fie finantate„, a completat Barna.

Proiectul este finantat cu 105 milioane de euro, bani europeni. Beneficiarul programului isi va asuma rolul de mentor si ii va invata pe cei 300 de oameni cum sa faca afaceri. La sfarsit, comisia de evaluare va selecta 30 de planuri de afaceri care vor primi cate 24.000 euro fiecare, iar daca reusesc sa aiba incasari de 12.000 euro vor mai beneficia de inca 16.000 de euro. A doua faza a proiectului se va desfasura pe durata a 18 luni, cand persoanele selectate isi vor infiinta propriile companii, iar in urmatorul an firmele acestora trebuie sa functioneze. Ghidul programului Romania Start-Up este in consultare si va fi publicat la inceputul anului viitor.

„Banii vor fi distribuiti in 3-6 proiecte pe regiune. Proiectul va avea acoperire nationala”, spune Dan Barna.

El estimeaza ca programul va crea circa 2.000 de locuri de munca, aproximativ 1.500 de IMM-uri si va forma peste 10.000 de persoane in domeniul antreprenoriatului. „Tara este mai antreprenoriala decat credem, dar nu am avut mecanisme de educatie in randul tinerilor in spirit antreprenorial. Antreprenoriatul era vazut ca o combinatie, nu ca un business”, sutine Barna.

Dan Barna a punctat faptul ca ministerul incearca sa simplifice informatiile si procedurile din spatele lor, precum si modalitatile de plata. „Intarzierile au generat multe dificultati impingand beneficiarii in situatii de insolventa total nemeritate”, adauga el.

Piata asteapta fondurile europene ca fiind singura posibilitate de finantare, iar la nivel antreprenorial se intalneste abordarea ca statul e dator sa aiba grija de business-ul meu, a completat acesta.

Citeste articolul complet pe Finantare.ro

Share.

Un comentariu

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.