Sectorul sanitar public va trebui sa-si priveasca prin lentile economice activitatea

0

doctorBusinessMark a organizat cea de-a treia editie a Health Forum, care a avut loc pe 12-13 aprilie 2016,  la Hotel Novotel din Bucuresti.

Invitatii celei de-a doua zile a evenimentului au fost: VASILE CEPOI, Presedinte, Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, MIRCEA CINTEZA, Colegiul Medicilor din Romania, ALINA AMBROZIE, Director Executiv, Spitalul Ponderas, CARMEN ORBAN, Manager, Institutul Clinic Fundeni, FLORENTINA ALMAJANU, Director General, UNSAR, BOGDAN TANASE, Presedinte, Alianta Medicilor, SERGIU NEGUT, Business Angel, Associate Dean at Maastricht School of Management Romania, IONUT LEAHU, Stomatolog, Owner, Clinicile Leahu, ANDREI NANU, Director Programe Educationale, MedRight, DRAGOS ATANASIU, Senior Manager, Tranzactii, PwC Romania si OANA COSTAN, Director in cadrul CNAS. Evenimentul a fost moderat de ALEXANDRA MANAILA, Jurnalist.

„In 2010 Romania avea la 1.000 de persoane  1,1 medici. Dupa datele europene, aveam 2,2 medici. Suntem desigur la coada Europei. De asemenea, migratia este foarte mare. A fost facut un studiu si la dorinte medicii au trecut pe locul 6 salariul ca importanta. Principalele lor doleante sunt legate de dotarile din spitale care nu le permit sa-si faca asa cum trebuie meseria. De asemenea, acestia sunt foarte nemultumiti de opinia generala asupra lor”, a declarat MIRCEA CINTEZA, Colegiul Medicilor din Romania.

MIRCEA CINTEZA a mai precizat ca in Romania raportul salariului medicilor este de 1,1% fata de GDP/locuitor. In multe tari europene acest procent este de 3%, iar in Olanda depaseste 8%.

„O prima conditie a calitatii actului medical este existenta unui cadru medical de calitate. Sigur ca exista si toate aceste vulnerabilitati pe care domnul Cinteza le-a mentionat si care necesita rezolvare. Altfel, sigur ca actul medical este sortit esecului. De aceea, cazurile care sunt de multe ori prezentate in media tin adesea de partea de organizare„, a afirmat VASILE CEPOI, Presedinte, Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate.

Autoritatea pe care o reprezinta a demarat un proces de acreditare a spitalelor publice si private, proces aflat in plina desfasurare.

„Procesul de acreditare a spitalelor nu urmareste eliberarea unui act formal, ci o schimbare de mentalitate. Din nefericire asa cum au inceput lucrurile, s-a inteles ca aceasta acreditare inseamna pregatirea unor hartii. Ba mai mult, ni s-a intamplat sa descoperim ca aceste hartii erau cumparate de la consultanti care de multe ori au uitat sa schimbe si denumirea unitatii. Trebuie insa sa dovedesti ca ai facut ce ai promis. In prezent performanta manageriala este masurata in functie de venituri si cheltuilei. Nimeni nu-si pune insa intrebarea cum au fost cheltuiti acei bani„, a afirmat VASILE CEPOI.

Acesta a mentionat ca dupa colectarea tuturor indicatorilor din unitatile spitalicesti vor realiza o statistica menita sa evidentieze problemele cu care se confrunta spitalele romanesti.

ALINA AMBROZIE, Director Executiv, Spitalul Ponderas, a vorbit despre procesul de acreditare a spitalului privat pe care il reprezinta.

„Inca de la deschiderea spitalului in urma cu 5 ani ne-am orientat foarte mult pe nevoile pacientilor. De aceea am creat de la inceput proceduri si protocoale dedicate. Am fost mereu deschisi spre imbunatatirea serviciilor in functie de feedback-ul dat de pacienti. Cred ca acreditarea spitalelor este un pas absolut necesar pentru a creste calitatea serviciilor oferite pacientilor. Sigura noastra obiectie este ca listele cu indicatorii necesari au fost schimbate de multe ori si nu aveam acces facil la ele. Asteptam si noi cu emotie acreditarea si speram sa avem un rezultat perfect”, a declarat ALINA AMBROZIE .

ANDREI NANU, Director Programe Educationale, MedRight, a vorbit despre reducerea indicilor necesari pentru raportare.

Se vor reduce semnificativ numarul cerintelor in procesul de acreditare, dar nu pot spune exact cu ce numar. Cert este ca nerespectarea cerintelor poate avea conecinte nefaste in realizarea actului medical. Sigur ca atunci cand personalul medical este acuzat de malpraxis se trece la aplicarea directa a unui set de norme legale actului medical. Legislatia aceasta este tanara. Legiuitorul preia discutii din domeniul academic si le transpune in legislatie. Legiuitorul intervine astfel foarte mult in actul medical. El nu poate insa sa intervina in componenta sa stiintifica si tehnica. Am auzit de multe ori expresia „medicina este o arta”. Nu cred ca mai este valabil. „Artistul” nu mai are libertate in realizarea actului medical daca domeniul este atat de reglementat. Dar este cunoscuta foarte bine aceasta reglementare?„, a punctat ANDREI NANU.

In opinia sa, este necesara si o educatie legislativa a presonalului medical.

„In toata lumea, tratamentul unui bolnav este unul standard, in functie de protocoale. Atat timp cat aceste protocoale sunt respectate si atat timp cat spunem adevarul nu ne mai putem simti vulnerabili in fata unui pacient. Daca protocolul nu poate fi respectat din cauza lipsei unui medicament, de exemplu, trebuie sa aflam de ce nu il avem si sa ii spunem acest lucru pacientului”, a declarat CARMEN ORBAN, Manager, Institutul Clinic Fundeni.

Potrivit acesteia, spitalul pe care il conduce a incheiat recent procesul de acreditare.

„Tocmai ce am incheiat acest proces de acreditare care a reprezentat o munca de sisif si care a durat 6 luni. Daca am descoperit lucruri care nu isi aveau sensul le-am comunicat Comisiei de acreditare si daca am avut dreptate acestea au fost scoase si inlocuite cu ceva util. Cred ca aceasta acreditare ne protejeaza atat pe noi cat si pe pacienti si ca este necesara„, a mai afirmat CARMEN ORBAN.

BOGDAN TANASE, Presedinte, Alianta Medicilor, este de parere ca in fiecare spital trebuie sa existe o structura de control al calitatii si ca personalul trebuie sa fie compus din medici.

„In acest moment, politicienii le transmit pacientilor ca au dreptul la un tratament complet si de calitate. Din pacate, acest lucru nu este posibil. Un singur exemplu ar fi radioterapia. In Romania numai 20% dintre pacienti au acces la radioterapie si asta naste tesiuni de nedescris intre medici si pacienti. Sigur ca ii poti spune pacientului situatia, dar el este in fata noastra si nu in fata celor care pot sa faca posibil ca tratamentul sa fie aplicat tuturor”, a explicat BOGDAN TANASE.

SERGIU NEGUT, Business Angel, Associate Dean at Maastricht School of Management Romania, a subliniat faptul ca abaterile cauzate de lipsa de resurse trebuie sa fie semnalate autoritatilor.

Daca nu incriminam abaterile generate de lipsa de resurse, daca nu facem asta pentru a afla care sunt punctele crititce nu putem afla care sunt zonele cu cele mai mari probleme care pun in pericol viata pacientilor. In Europa, pacientul este din ce in ce mai informat, isi cunoaste drepturile si stie ce trebuie sa primeasca. Spitalele private sunt foarte obisnuite cu acest lucru si incearca sa afle de la pacienti care este parerea lor despre absolut orice: tratament, personal, conditii etc. Cred ca s-ar putea aplica acest model si in spitalele de stat”, a precizat SERGIU NEGUT.

IONUT LEAHU, Stomatolog, Owner, Clinicile Leahu, a pornit la drum in 2009 cu un cabinet stomatologic mic, iar in prezent conduce un lant de clinici.

„Medicina dentara este diferita pentru ca acest sector a fost externalizat imediat dupa Revolutie si a fost un soc. Dintr-o data medicii nu au mai primit bani de la stat si au trebuit sa se descurce. Nu activez in sistemul public, dar din ce stiu de la colegii din mediul de stat acolo sunt multe probleme. Majoritatea pornesc de la educatie, pana si criteriul dupa care un profesor isi alege studentul pe care sa-l pregateasca este controversat. Cred ca schimbarea ar trebui sa inceapa de jos”, este de parere IONUT LEAHU.

Acesta a recomandat managerilor de spitale de stat sa foloseasca aplicatiile dedicate sectorului care sa le arate in timp real ce se intampla in unitatea pe care o conduc.

FLORENTINA ALMAJANU, Director General, UNSAR, a precizat faptul ca procesul de acreditare a spitalelor este foarte important si pentru asiguratorii privati.

„Acest proces de acreditare a spitalelor este foarte important si pentru asiguratorii de sanatate pentru ca ei sunt foarte interesati de cifre. Asiguratorii privati ar putea degreva statul de anumite cheltuieli prin decontarea directa la spitalele de stat„, a mentionat FLORENTINA ALMAJANU.

Potrivit acesteia, in Romania, cheltuielile cu asigurarile private de sanatate sunt de 0.01% fata de media europeana care este de 0,8%.

„Daca asiguratorul privat negociaza cu spitalul de stat anumite conditii ii poate oferi pacientului serviciile pe care le necesita. Aiguratorii privati se cramponeaza de pachetul de servicii din sistemul de stat. Daca as avea posibilitatea sa fac meseria lor as fi atent exact la ceea ce lipseste din sistemul de asigurari public”, a completat VASILE CEPOI, Presedinte, Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate.

La eveniment a fost prezenta si OANA COSTAN, Director in cadrul CNAS.

„Programele Nationale de Sanatate s-au diversificat foarte mult, cum ar fi programele de oncologie, leucemie, diabet. De exemplu, in ultimii ani, in cazul diabetului, bugetul alocat a crescut de 6 ori, in timp ce numarul bolnavilor s-a dublat. In ceea ce priveste bugetul alocat pentru radioterapie, anul acesta este dublu fata de anul trecut. Programul de boli rare a fost de asemenea diversificat prin intorducerea de noi afectiuni si molecule noi. Din punctul de vedere al programelor curative CNAS a aratat ca acestea sunt o prioritate. In continuare suntem deschisi la discutiile cu pacientii si medicii pentru a imbunatati aceste programe„, a declarat OANA COSTAN.

DRAGOS ATANASIU, Senior Manager, Tranzactii, PwC Romania , a vorbit despre posibilitatile de investitii care sunt in sector.

„Toate conpaniile care arata ca au o crestere sustenabila pot fi cumparate sau pot intra intr-un parteneriat valoros. In conditiile in care concurenta in domeniul privat creste ne asteptam si la altfel de cresteri decat cele organice si anume cresteri prin achizitii. Cred ca acest demers al companiilor private este de bun augur pentru intreg sistemul saitar. Cred ca si anumite probleme din sistemul de stat se pot rezolva cumva natural prin concurenta reala pe care o face sectorului public. Este drept ca este foarte greu sa modifici ceva semnificativ in sectorul public, dar din interactiunea dintre cele doua parti incet fiecare parte va avea de castigat”, a mai afirmat DRAGOS ATANASIU.

In opinia sa, sectorul public va trebui sa-si priveasca prin lentile economice activitatea.

„Trebuie sa nu mai ascundem lipsurile din sectorul de stat sub pres. Daca informatia despre ceea ce lipseste ajunge in sectorul privat acesta va reactiona si va investi in zonele cu potential. Exista zeci de milioane de investit in aceasta zona. Trebuie sa avem transparenta in sistem pentru a realiza ce nu ne permitem sa platim. Daca avem aceasta informatie stim unde trebuie sa intervina contributia privata”, a afirmat in incheiere SERGIU NEGUT.

Share.

Leave A Reply