Plan de mobilitate urbana durabila – intre obligatie si nevoie – Lideea

0

contract-individual-de-munca-pe-persioada-determinataIn ultimii anii orasele incearca sa gaseasca solutii pentru a asigura conditii de viata cat mai bune pentru cetatenii lor. La intrebarea adresata cetatenilor: Cum veti dori sa arate orasul dumneavoastra in urmatorii 20 de ani?, raspunsurile variaza de la: un oras cu aer curat in care sa-mi cresc copiii si nepotii, un oras cu mediu prietenos, un loc in care omul sa primeze. Ce pot face edilii pentru a atinge aceste deziderate ale cetatenilor? Unul dintre raspunsuri este dezvoltare urbana durabila, prin folosirea unui instrument de planificare a mobilitatii urbane.

Dar ce este un plan de mobilitate urbana durabila (PMUD)?
Orasele europene au inteles ca trebuie sa se schimbe, sa aiba o abordare mult mai participativa si atenta a planificarii urbane. Totodata, Comisia Europeana a propus accelerarea procesului de elaborare si implementare a PMUD la nivelul comunutatilor ubane. Planificarea mobilitatii vizeaza in primul rand oamenii si nu masinile, iar viitorul oraselor trebuie sa fie centrat pe cetatenii sai.
Planul de mobilitate urbana durabila este un document strategic, conceput pentru a satisface nevoia de mobilitate a oamenilor si companiilor in oras si in afara lui, pentru a avea un nivel de viata ridicat.

DE ce este nevoie de o astfel de planificare?
•    Printr-o planificare participativa, cu implicarea tuturor celor interesati se ajunge la un consens privind viitorul oraselor. Astfel, proiectele pe care municipalitatile le finanteaza vor fi sustinute si intelese de populatie.
•    In fiecare oras este nevoie de o dezvoltare echilibrata si integrata a tuturor mijloacelor de transport. Un oras trebuie sa ofere aceeasi libertate de miscare tuturor, totodata este important sa incurajeze trecerea la utilizarea unor moduri de transport durabile.
•    Un transport eficient, echilibrat si integrat ajuta la dezvoltarea economiei locale. Din studiile efectuate in domeniu, apare primordial ca si factor in deschiderea unei afaceri, factorul mobilitate.
•    Resursele limitate au fost si sunt o problema a comunitatilor locale, de aceea printr-un proces de planificare, care trebuie sa depaseasca ciclurile electorale, se pot canaliza resursele spre acele masuri cu impact major asupra dezvoltarii durabile.

DE ce este o obligatie?
Elaborarea unui plan de mobilitate urbana este o cerinta nationala veche, acest lucru fiind stipulat in articolul 46 din Legea Nr. 350 din 6 iulie 2001, conform caruia un plan urbanistic general trebuie sa contina si un plan de mobilitate urbana.

In ianuarie 2014, Comisia Europeana a publicat Ghidul pentru pregatirea si implementarea Planurilor de Mobilitate Urbana Durabila. Totodata, conform prevederilor din programele operationale actuale, obtinerea de finantare europeana este conditionata de realizarea unui Plan de Mobilitate Urbana Durabila (Sustainable Urban Mobility Plan – SUMP). SUMP este o strategie integrata de mobilitate care vizeaza toate aspectele mobilitatii intr-un oras si relationeaza permanent cu celelalte documentatii de dezvoltare urbana in vigoare sau in curs de realizare.

Pentru noi, cei de la LIDEEA, acordarea de asistenta tehnica pentru elaborarea unor astfel de planuri a devenit o prioritate. Prin parteneriatele dezvoltate cu experti in domeniul planificarii  strategice, coroborat cu experienta noastra de cel putin 10 ani, suntem pregatiti sa sprijinim autoritatile locale in elaborarea unui astfel de document, atat de important pentru comunitate, cat si pentru municipalitate in procesul de dezvoltare urbana durabila.

Share.

Leave A Reply