O treime dintre medicamentele cu reteta au risc mare de disponibilitate

0

12BusinessMark a organizat cea de-a treia editie a Health Forum, care a avut loc pe 12-13 aprilie 2016,  la Hotel Novotel din Bucuresti.

In cadrul Health Forum s-au punctat tendintele din domeniul sanitar si farmaceutic, fiind punctate cele mai recente schimbari in ceea ce priveste vanzarile de medicamente, noile reglementari din sistemul de sanatate, acreditarea si modernizarea spitalelor sau posibilitatile de finantare din sistemul medical, in vederea stabilirii directiilor pentru 2016.

Prima zi a fost dedicata PIETEI FARMACEUTICE IN 2016- NOI PRETURI, NOI REGLEMENTARI.

Speakerii care au discutat problematicile acestui domeniu sunt: FLORIAN BODOG, Secretar de Stat, Comisia pentru sanatate publica, Senatul Romaniei, CORNELIU FLORIN BUICU, Presedinte, Comisia pentru sanatate si familie, Camera Deputatilor, NICOLAE FOTIN, Presedinte, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, LAURENTIU MIHAI, Director Executiv, APMGR, DANIEL POPESCU, Corporate Affairs Manager, Eli Lilly, IULIAN TRANDAFIR, Director General, Farmexpert, CRISTINA MUNTEANU, Director Executiv, ADRFR, PETRU CRACIUN, Director General, Cegedim, ZSUZSA BERESCHI, Managing Consultant, Horváth & Partners, ALINA DAVID, Tax Manager, PKF Finconta, GABRIELA MILCEV, Avocat Partener, SCA MILCEV BURBEA; Consilier in proprietate industriala si Partener, SCPI MILCEV BURBEA. Evenimentul a fost moderat de ALEXANDRA MANAILA, Jurnalist.

„Problema disparitiei medicamentelor de pe piata ne preocupa pe toti. Problema este deosebit de grava pentru ca trebuie sa ne preocupam foarte atent in ceea ce priveste accesul populatiei la serviciile de sanatate si la medicamente. Exista decizii luate de autoritati si ministere care nu au fost analizate suficient in ceea ce priveste impactul. Exista un comportament necinstit in lantul de distributie farmaceutica. Importatorii si distribuitorii mari doresc sa sanctioneze acest comportament. Exista firme care fac export paralel si nu asigura necesarul in piata interna, conform legii. E adevarat ca acest necesar nu este foarte bine reglementat si nici sanctiunile pe care acestia le-ar putea suporta nu sunt bine reglementate. Cred ca si cei care fac distributie profesionist ar trebui sa isi selecteze cu mai multa grija colaboratorii si sa ne asumam anumite principii de etica. Comportamentul nostru, al tuturor factorilor implicati, este reflectat asupra starii de sanatate a pacientilor si asupra imaginii noastre ca tara„, a declarat FLORIAN BODOG, Secretar de Stat, Comisia pentru sanatate publica, Senatul Romaniei.

Acesta a precizat ca au existat intalniri cu asociatiile de pacienti, cu producatorii de medicamente si reprezentantii autoritatilor pentru a dezbate aceasta problema.

„Romania nu are in prezent o politica publica privind medicamentele. Nu exista o predictibilitate a businessului din domeniu avand in vedere ca pretul medicamentelor sta in pixul unui ministru. Principiile de stabilire a pretului medicamentelor ar trebui sa fie introduse in Lege si sa nu mai tina de culoarea politica a unui ministru. Am intrebat Ministerul care este modalitatea prin care va fi stabilit acest pret. In comisiile de specialitate sunt si specialisti. O sa propunem o modificare la Legea 95 si apoi vom astepta parerea Ministerul parerea pentru ca am asteptat ani de zile propunerea acestei institutii”, a declarat CORNELIU FLORIN BUICU, Presedinte, Comisia pentru sanatate si familie, Camera Deputatilor.

LAURENTIU MIHAI, Director Executiv, APMGR, este de parere ca Romania ar trebui sa renunte la reperul minimului european in stabilirea pretului medicamentelor.

„Vorbim despre o legislatie stramba si schioapa care este in curs de aplicare. Anul trecut lovitura a fost simtita in plin de generice, anul acesta va fi resimtit de originale. Avem produse similare pe piata. Statul garanteaza ca sunt similare, dar acelasi stat asigura un avantaj competitiv fostului original dupa expirarea patentului. In continuare nu vom ajunge nicaieri tratand numai efectele. Referitor la pret ar trebui sa renuntam la minimul european. Este aberant ca statul sa fixeze pretul pentru medicamente care sunt libere pe piata. Statul are clawbackul cu care poate controla piata„, a afirmat LAURENTIU MIHAI.

Referitor la termenele de plata, LAURENTIU MIHAI este de parere ca acestea s-au scurtat, dar nu sunt nici pe departe asa cum prevede procedura.

NICOLAE FOTIN, Presedinte, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, a vorbit despre problemele semnalate in domeniu.

„Pregatim un studiu al situatiilor aparute din februarie 2015 pana acum de cand am lansat platforma. Cele mai mari deficiente de medicamente nu au avut ca si cauza exportul paralel. In plus, aceste probleme nu sunt numai in Romania. Sper ca din materialul pe care il pregatim sa ne dam seama unde sunt problemele din Romania. Au fost peste 1.000 de sesizari si majoritatea aveau acelasi subiect: lipsa unui produs”, a spus NICOLAE FOTIN.

DANIEL POPESCU, Corporate Affairs Manager, Eli Lilly, a vorbit despre efectele reducerii preturilor medicamentelor care a avut loc anul trecut.

„Profeteam anul trecut ca dupa 1 iulie, dupa reducerea preturilor la medicamente, vor disparea anumite medicamente de pe piata. In ceea ce ne priveste avem cateva medicamente fundamentale pentru tratamentul pacientilor care dispar in mod constant. Prin urmare este clar ca daca pana la 1 iulie 2015 acest fenomen era sporadic, de la 1 iulie ne confruntam cu plangeri din partea pacientilor pentru ca nu-si regasesc medicamentele necesare. Aceasta masura a fost in aparenta una buna pentru pentru pacienti, dar in realitate a fost o masura populista care le dauneaza„, a declarat DANIEL POPESCU.

N. red.: Fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, in iunie 2015, ca de la 1 iulie 2015, Romania va avea cel mai mic pret european la medicamente.

„Modificarea clawback a fost o masura de echilibru bugetar care si-a facut efectele si este momentul ca sistemul sa fie regandit. Nu stiu insa de ce acest concept de clawback diferentiat presupune scaderea taxelor unora pe spinarea altora. Este corect ca o firma care investeste in Romania in produse inovative sa fie incarcat cu o taxa suplimentara pentru niste reglementari care nu ii apartin? Nu cred ca este o abordare corecta pentru a reglementa si stimula productia de medicamente. O politica corecta poate stimula investitiile in acest domeniu”, a declarat DANIEL POPESCU.

IULIAN TRANDAFIR, Director General, Farmexpert, a punctat de asemenea motivele pentru care lipsesc medicamentele necesare de pe piata.

„Se discuta foarte mult despre lipsa de medicamente care s-a cronicizat in a doua jumatate a anului 2015. Sunt trei motive pentru care pacientul nu gaseste medicamentele: calitatea produselor, comertul intracomunitar (cifrele sunt de 300 milioane pe an, parerea mea este ca ar fi de 600 milioane pe an) si modalitatea de calcul a preturilor. Revenind la comertul intracomunitar, preturile sunt stabilite pentru o piata cu o putere de cumparare foarte mica. Nu cred ca poate sa spuna cineva ca pretul este controlat pana la un punct si apoi sa nu mai fie controlat. Medicamentele care merg la comert intracomunitar nu sunt medicamentele ieftine pentru ca nu este nimeni interesat. Sunt medicamente folosite pentru cancer, HIV/SIDA etc. Va puteti uita pe siteul ANM pentru a vedea cate licente sunt. Adaosul mediu este de 15-16% la export, adica undeva la 100 milioane de euro adaos”, a explicat IULIAN TRANDAFIR.

Directorul General al Farmexpert a vorbit si despre taxa de clawback. „Taxa de clawback ar trebui sa fie sustinuta de cei care au crescut piata. De ce sa punem producatorii de generice sa sustina piata creata de niste molecule foarte scumpe?”, a punctat acesta.

IULIAN TRANDAFIR este de parere ca problemele aparute din cauza fluxurilor de numerar sunt foarte grave si se vad clar in farmaciile mici. Potrivit acestuia, in sector exista o insolventa pe zi.

„Suntem in fata unui esec de reglementare pe care autoritatile nu sunt dispuse sa si-l asume sau sa-l reglementeze. Nu avem institutii adecvate la economia de piata. Romania detine mai putin de 1% din piata de medicamente din UE. Asadar  Romania nu poate influenta lucrurile la nivelul Uniunii. Recomandarea mea ar fi sa ne rezolvam problemele legate de pret. Referitor la comertul intracomunitar, acesta reprezinta o chestiune pe termen lung pe care comunitatea europeana nu o va modifica de dragul nostru. Problemele noastre ne apartin. Acest subiect putea fi rezolvat foarte simplu. Riscam sa construim tot felul de variante discriminatorii. Piata va creste probabil, dar datorita unui singur produs, cel destinat hepatitei, care a ajuns in cateva luni numarul 1 de pe piata. Este insa o expresie a modului dezechilibrat in care functioneaza lucrurile”, a afirmat PETRU CRACIUN, Director General, Cegedim.

Acesta a subliniat si problemele demografice cu care Romania se confrunta.

„Mi se pare ca stam prost si ca institutii si ca societate in sensul ca nu pretuim suficient viata. Avem o problema serioasa demografica, o mortalitate mare a copiilor, dar nu luam masuri. Parerea mea este ca gresim grav undeva. Multi pacienti nu se trateaza pentru ca nu ajung sa-si procure tratamentul„, a declarat PETRU CRACIUN.

Directorul General al Cegedim a mai precizat ca nu vede retrageri ale companiilor din Romania decat in cazuri extreme.

„Companiile si-au limitat insa expunerea prin rationalizarea portofoliului de produse. Avem o treime dintre medicamentele cu reteta cu risc mare de disponibilitate„, a mai declarat PETRU CRACIUN.

ZSUZSA BERESCHI, Managing Consultant, Horváth & Partners, a vorbit despre problema fluxului de numerar care afecteaza jucatorii din piata medicamentelor.

„Sunt evidente problemele care apar la producatori si distribuitori care sufera din cauza blocajelor financiare. Sunt o serie de „incendii” care trebuiesc stinse la nivelul fiecarui actor de pe piata. Se evidentiaza problema capitalului de lucru, in conditiile in care creantele sunt primite la un an de la momentul vanzarii. Instabilitatea pietei afecteaza distribuitorii si duc la o situatie dificila”, a afirmat ZSUZSA BERESCHI.

ALINA DAVID, Tax Manager, PKF Finconta, a vorbit despre problemele pe care factorii implicati le pot intampina atunci cand au controale din partea autoritatilor.

„Cand vin inspectorii in control, incearca sa gaseasca portite pentru aplicarea de sanctiuni. Se leaga inclusive de promovarea vanzarilor care se poate face prin organizarea de evenimente, distribuirea de produse gratuite etc. Recomandam clientilor sa mearga catre avocati pentru a revizui contractele atunci cand le incheie cu parteneri, contracte care implica anumite gratuitati„, a declarat ALINA DAVID.

GABRIELA MILCEV, Avocat Partener, SCA MILCEV BURBEA; Consilier in proprietate industriala si Partener, SCPI MILCEV BURBEA, a punctat problemele care pot surveni in ceea ce priveste proprietatea industriala in cazul medicamentelor.

„Exista dispozitii foarte clare referitoare la modalitatea de alegere a denumirii unui medicament.ANM are in vedere siguranta si sanatatea pacientilor, dar ANM nu are in vedere conflictele care se pot naste pe piata din punctul de vedere al marcii, al ambalajelor si al altor drepturi. De aceea, pentru a evita conflicte care pot aparea dupa lansarea pe piata a unui medicament este necesara verificarea a priori a drepturilor celorlalti jucatori din piata„, a explicat GABRIELA MILCEV.

La finalul conferintei, a avut loc un seminar interactiv care a avut la baza doua teme de discutii:

CREATIVITATE IN FARMA. TRENDURI, SOLUTII SI ABORDARI INTELIGENTE, sustinut de Teo Migdalovici,  Ambasador Cannes Lions Romania si CRITERII RELEVANTE IN ALEGEREA DENUMIRII UNUI MEDICAMENT, sustinut de Gabriela Milcev, Avocat Partener in cadrul  SCA MILCEV BURBEA si Iulia Burbea-Milescu, Avocat Partener in cadrul  SCA MILCEV BURBEA.

Share.

Leave A Reply