Facilitarea cooperarii europene in afaceri – LD-CAST

0

26 februarie 2007

Orice firma se va putea inregistra, sau isi va putea cauta parteneri de afaceri in toata Uniunea Europeana prin intermediul unei retele virtuale europene de portaluri de afaceri tip one-stop-shop.

Pentru Romania, portalul va fi un catalizator al colaborarii dintre mediul de afaceri romanesc si cel european.

Camera de Comert si Industrie a Romaniei lucreaza impreuna cu un consortiu format din organizatii (publice si private) din Austria, Bulgaria, Grecia, Italia si Polonia, la dezvoltarea unei retele integrate de servicii publice interoperabile, care sa fie usor accesibila oricarei companii, la nivel global. Acesta este Proiectul LD-CAST: Local Development Cooperation Actions Enabled by Semantic Technology – Actiuni de cooperare pentru dezvoltare locala bazate pe tehnologia semantica, care a fost demarat in 2004.

Consortiul care dezvolta LD-CAST estimeaza ca portalul de afaceri va putea fi finalizat in vara anului 2008. Prin accesarea portalului firmele vor avea posibilitatea sa intre in relatii de cooperare utilizand servicii IT inteligente pentru initierea si dezvoltarea unei afaceri, oferite pe web de furnizori de servicii publice sau privati implicati.

Proiectul LD-CAST a fost demarat in anul 2006 si este finantat de Comisia Europeana, prin Programul Cadru 6. Partenerii de consortiu ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei sunt organizatii ca Damat Italia, furnizorul de servicii IT al guvernului italian, Universitatea Luiss Italia, specializata in cercetari de inteligenta artificiala, SIVECO Romania, BOC Asset Management Austria, firma care se ocupa de modelarea proceselor de afaceri la Universitatea din Viena, CERTH/ITI, Institut de cercetari europene in domeniul in e-goverment de pe langa Universitatea Macedonia din Salonic precum si Camere de comert din alte state membre ale UE.

Ambitia LD-CAST este depasirea barierelor care exista inca in calea cooperarii transeuropene in mediul de afaceri. LD-CAST propune solutionarea problemelor legate de diferentele legislative intre statele membre ale Uniunii Europene prin portalul creat. De asemenea, LD-CAST abordeaza problema multilingvismului, iar portalul va folosi tehnologia semantica pentru a facilita firmelor care doresc sa faca afaceri transeuropene depasirea barierei lingvistice. LD-CAST isi mai propune solutionarea neconcordantei dintre necesitatile utilizatorilor si serviciile furnizate in prezent, inclusiv eliminarea discontinuitatii in obtinerea rezultatelor.

Avantajele portalului pentru companiile care doresc sa faca afaceri la nivel european sunt cresterea usurintei de solicitare a serviciilor si a vitezei de obtinere a rezultatelor precum si eliminarea deplasarilor pentru realizarea diferitelor proceduri birocratice. Aceasta va rezulta in scaderea costurilor demararii sau dezvoltarii unei afaceri.

Dezvoltarea eficienta a proiectului LD-CAST si buna functionare a portalului de afaceri care va rezulta depinde foarte mult de feedback-ul pe care partenerii din consortiu il primesc de la viitorii beneficiari finali ai retelei virtuale. Astfel, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si partenerii sai de consortiu au pus la dispozitia cetatenilor, companiilor un chestionar online on-line, prin care oricine este interesat poate sprijini proiectul LD-CAST oferind feedback.
Click aici pentru a vizualiza chestionarul si alte informatii despre proiectul LD-CAST

Sursa: Camera de Comert si Industrie a Romaniei, 26 februarie 2007

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.