Conferinta nationala „Achizitiile publice in Romania”, 20 septembrie 2013

0

Banner Achizitiile publice in Romania 960x380Proiect ContaPlus va organiza, in data de 20 septembrie 2013, cel mai important eveniment al anului din domeniul achizitiilor publice, conferinta nationala „Achizitiile publice in Romania”.

Evenimentul se afla deja la a VI-a editie, si va avea ca invitati, personalitati cheie ale principalelor institutii din domeniu precum: Eugen TEODOROVICI (Ministrul Fondurilor Europene), Bogdan – Paul DOBRIN (Presedinte ANRMAP), Dominic DUMITRU (Director General UCVAP), Victor ALISTAR (Director Executiv Transparency International Romania), Cicerone STAN (Director Directia Supraveghere si Evaluare ANRMAP), Adela VOICU (Sef Serviciu – Serviciul Autorizare POR), precum si experti de renume in sectorul achizitiilor publice precum Constantin COSTACHE, Corneliu BURADA, Violeta STEFANESCU si Cezarina FALAN.

In cadrul conferintei se va pune accentul pe legislatia achizitiilor publice, legislatie ce a suferit numeroase si importante modificari in decursul acestui an, cele mai importante fiind operate prin:

– OUG nr. 31 din 16 aprilie 2013, OUG nr. 35 din 23 aprilie 2013, Legea nr. 193 din 26 iunie 2013, care au modificat OUG nr. 34/2006,

– HG nr. 183 din 16 aprilie 2013, care a modificat HG nr. 925/2006,

– acte ale ANRMAP: Instructiunea ANRMAP nr. 1 din 18 iunie 2013, Notificarea ANRMAP emisa in aplicarea prevederilor art. 28 alin. 7 si art. 29 alin. 21 din OUG nr. 34/2006, cu completarile si modificarile ulterioare,

– Ordonanta 14 din 17 iulie 2013 si Ordonanta 15 din 24 iulie 2013, privind suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corectiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice, in cazul POR si POSMediu.

Printre cele mai recente, dar si cele mai importante modificari, se regasesc:

– schimbarea, prin urcare, a pragului valoric pentru achizitia directa. Astfel, s-a renuntat la pragul valoric unic de 15.000 de euro, echivalent in lei, fara TVA, si s-a optat pentru un prag diferentiat, dupa cum urmeaza: pentru contractul de furnizare si pentru cel de servicii, noua valoare maxima a achizitiei directe a fost crescuta la 30.000 de euro, iar, pentru contractul de lucrari, suma actuala se ridica la 100.000 de euro.

– modificarea modului de calcul al pretului aparent neobisnuit de scazut al unei oferte in raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat. Noua reglementare prevede ca „O oferta prezinta un pret aparent neobisnuit de scazut in raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat, atunci cand pretul ofertat, fara T.V.A., reprezinta mai putin de 80% din valoarea estimata a contractului respectiv”. Astfel, se poate constata ca s-a modificat procentul si baza de calcul – in acest moment exista un procent unic, de 80%, iar raportarea se face la valoarea estimata de catre autoritatea contractanta a contractului de achizitie publica. Modificarea OUG nr. 34/2006 duce, implicit, la modificarea HG nr. 925/2006, intrucat normele de aplicare a Ordonantei nu pot deroga de la prevederile acesteia. In cazul in care normele de aplicare (HG nr. 925/2006, in acest caz) contin dispozitii contrare actului normativ cu forta juridica superioara (adica OUG nr. 34/2006), acesta din urma inlatura de la aplicare dispozitiile cuprinse in actul normativ cu forta juridica inferioara (HG);

– decizia Guvernului de a suporta de la bugetul de stat sumele aferente corectiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice in cazul POR si POSMediu (Ordonanta 14 din 17 iulie 2013 si Ordonanta 15 din 24 iulie 2013), in situatiile in care autoritatile statului (precum ANRMAP si UCVAP) si-au dat girul cu privire la achizitiile pentru care, ulterior, autoritatile ce au competente in gestionarea fondurilor europene au aplicat corectii financiare sau reduceri procentuale.

Persoanele ce doresc sa se inscrie la acest eveniment pot accesa pagina web http://www.proiect-contaplus.ro/cursuri/detalii/curs/conferinta-nationala-achizitiile-publice-in-romania-512-244#detalii, unde vor afla mai multe detalii.

Taxa de participare este de 400 lei + TVA si contine mapa participantului, coffee break si pauza de masa, oferita in cadrul hotelului Intercontinental, aflat in centrul capitalei.

Organizatorii vor oferi tuturor participantilor drept bonus pachetul carte + CD „Ghidul finantarilor europene – de la idee la proiect!” .

Persoana de contact:
Silvana Oprea
Tel.: 0735.211.513
E-mail: [email protected]
www.proiect-contaplus.ro

Share.

Leave A Reply