Tratament preferential pentru cercetare, dezvoltare si inovare

0

4 decembrie 2006

Incepand cu 1 ianuarie 2007 statele membre ale Uniunii Europene vor putea acorda mai usor ajutoare de stat pentru cercetare, dezvoltare si inovare. Comisia Europeana a adoptat un nou Cadru pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare, care ofera statelor membre liniile directoare pentru acordarea ajutoarelor de stat in domeniul CDI fara ca prevederile Tratatului sa fie incalcate.

Comisia va accepta ajutorul de stat directionat catre esecurile pietei care impiedica inovarea. Asemenea proiecte ar putea sa includa ajutor pentru studii de fezabilitate, pentru intreprinderi noi si inovative, pentru angajarea de personal inalt calificat si pentru dezvoltarea unor clustere de inovare.

Tinta noului cadru comunitar pentru CDI este una dubla: sa ajute statele membre sa directioneze o parte mai mare din bugetul lor catre sectorul CDI. De asemenea, Comisia doreste sa ajute statele membre sa directioneze ajutorul de stat acordat catre cele mai competitive proiecte, pe baza analizelor economice, astfel incat sa fie minimizat orice pericol de afectare a competitivitatii pe piata iar cheltuielile publice sa atinga maximum de eficienta.

Statele membre vor fi in continuare obligate sa notifice Comisia cu privire la ajutoarele de state pe care doresc sa le acorde, pentru verificare si autorizare, dar daca aceste masuri vor fi proiectate conform liniilor directoare inscrise in noul cadru pentru CDI, procedurile de autorizare vor fi mult mai rapide.

Principiul de la care pleaca Comisia Europeana in autorizarea ajutoarelor de stat din sectorul CDI este competitivitatea: libera concurenta este cel mai eficient stimulator pentru CDI deoarece impinge firmele catre investitii in inovare pentru a-si diferentia si imbunatati produsele. Totusi, exista situatii in care se produce un esec al pietei in a asigura nivelul optim de investitii in CDI, iar ajutorul de stat intervine tocmai in aceste situatii.

Noul cadru pentru CDI se bazeaza pe abordarea economica dezvoltata in Planul de actiune pentru ajutorul de stat din 2005 si in Comunicarea Comisiei asupra ajutorului de stat pentru inovare din acelasi an.

Cu noul cadru pentru CDI aprobarea pentru ajutorul de stat va fi acordata pe baza unui test bazat pe trei principii: ajutorul trebuie sa adreseze un esec clar demonstrate al pietei, trebuie sa fie strict directionat – ajutorul de stat trebuie sa fie un instrument adecvat problemei adresate, sa aiba un efect stimulator si sa fie proportional cu problema adresata – si in al treilea rand, ajutorul de stat nu trebuie sa afecteze competitivitatea si comertul decat in cea mai mica masura posibila, astfel incat sa poata fi declarat compatibil cu regulile unei piete libere.

Principalele esecuri ale pietei pentru care statele membre vor putea acorda ajutoare de stat sunt urmatoarele: excesul de informatii (knowledge spill-over), accesul asimetric la informatii, esecul in coordonare si retele.

Sursa: Guvernul Romaniei, 3 decembrie 2006

Share.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.