Liber la demararea de afaceri in Europa

0

19 ianuarie 2007

Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, antreprenorii romani vor avea mai multe avantaje si libertate de actiune pentru realizarea diferitelor tranzactii, precum: deschiderea de conturi bancare, achizitionarea de actiuni ale companiilor straine, investitii imobiliare sau in domeniile profitabile.

Libera circulatie a serviciilor este un segment important al pietei europene si concentreaza intre 60-70% din activitatea economica a 25 de state membre si 70% din totalul fortei de munca ocupate.
In ultimul deceniu, beneficiile circulatiei libere a serviciilor s-au concretizat prin aparitia a peste 2,5 milioane locuri de munca si venituri de peste 900 miliarde de euro. In acelasi timp, competitia a crescut ceea ce a determinat convergenta preturilor si cresterea calitatii produselor.

Cristian Parvan, secretar general in cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) estimeaza ca domeniul serviciilor se va dezvolta, iar afacerile romanesti se vor extinde in afara, fapt care va antrena transferul fortei de munca.

Capitalul minim subscris,  pentru demararea unei afaceri in statele membre variaza intre 6.700 si 130.000 de euro.
Astfel, capitalul social minim pentru o societate cu raspundere limitata, echivalentul unui SRL din tara noastra, poate oscila intre 6.700 de euro, in Cehia, si 35.000 de euro in Austria.
Pentru o societate pe actiuni (SA), capitalul social minim este de 60.000 de euro, in Grecia, 100.000 de euro in Italia, dar ajunge chiar si la 130.000 de euro, in Polonia.

Fiecare tara promoveaza investitiile straine prin acordarea de facilitati fiscale.
In Cehia, principalele facilitati si stimulente oferite investitorilor straini sunt: scutirea de plata pentru impozitul de profit, in conditiile realizarii unei investitii minime de peste 2 milioane de euro, acoperirea unei parti din cheltuielile destinate calificarii sau recalificarii fortei de munca, pentru infiintarea unor noi locuri de munca.
In Asustria, investitorii straini pot beneficia de alocatie suplimentara de pana la 25% si chiar 35% in cazuri particulare, pentru cheltuieli cu cercetarea si dezvoltarea. De asemenea, programele de pregatire a angajatilor in cadrul institutiilor particulare beneficiaza de acordarea de catre stat a unui procent de 9% din totalul costurilor. Iar in cazul in care cei care urmeaza cursurile vor si lucra efectiv, statutul austriac ofera o alocatie particulara de pana la 4.300 de euro.

Sursa: Adevarul, 19 ianuarie 2007

Share.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.