Firmele isi vor gasi mai usor locul in statistici

0

4 aprilie 2007

Noua versiune a clasificarii activitatilor economice (CAEN) este in curs de clarificare la Institutul National de Statistica.

Aceasta ar urma sa fie publicata in aproximativ doua luni, iar la 1 ianuarie 2008 va intra in vigoare. Contine 101 noi clase de activitate, fiind mult mai detaliata decat versiunea actuala.
Administratia centrala si companiile vor avea de suportat si alte efecte colaterale: modificari ale actelor normative, schimbarea certificatelor de inmatriculare ale firmelor si a unei parti din autorizatii.

Gasirea si stabilirea unui cod potrivit, in cadrul clasificarii activitatilor din economia nationala (CAEN), dau batai de cap oricarui intreprinzator sau consilier juridic din cadrul unei companii. Munca titanica de parcurgere a intregului document pentru a descoperi unde se poate incadra o anumita activitate pe care o desfasori seamana cu studiul unui manual de drept comercial.

Si nu numai atat: este nevoie de abilitate si experienta pentru a ajunge la vreo concluzie. Aceasta fiindca multe definitii si descrieri nu sunt clare deloc pentru companii, iar o eventuala incadrare gresita poate avea urmari destul de grave.

Actualul cod CAEN se va schimba, in forma si continut, incepand cu 1 ianuarie 2008. Potrivit oficialilor din cadrul INS, in noua versiune se vor regasi patru noi sectiuni, 26 diviziuni, 48 de grupe si 101 clase in plus fata de versiunea actuala. Aceasta inseamna ca firmele au mai multe optiuni pentru a se incadra intr-un domeniu economic sau altul.

Vestea proasta este ca pentru o perioada mai lunga sau mai scurta activitatea economica va fi usor bulversata in unele aspecte. Astfel, va fi nevoie de noi certificate de inmatriculare pentru firme si de modificarea unor acte normative care contin referiri la sistemul actual.

Institutul National de Statistica a primit de la companii teancuri intregi de solicitari de clarificare referitoare la incadrarea CAEN.

Reorganizarea intregului sistem CAEN va presupune si alte modificari. Directorul General al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) transmite insa ca lucrurile nu sunt asa de negre precum par. "Recodificarea agentilor economici se va face probabil din oficiu (adica gratuit, n.r.) si treptat, asa cum s-a intamplat si la schimbarea anterioara, din 2003. In momentul in care vine agentul economic la ONRC pentru orice fel de problema, ii preschimbam si codul activitatii", spune Eugen Ghiulea, director general ONRC.

Noua clasificare este denumita CAEN Rev.2, si este realizata in concordanta cu versiunea europeana, NACE rev.2, elaborata de EUROSTAT, care a fost deja publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sursa: HotNews.ro, 26 martie 2007

Share.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.