Cursuri antreprenoriale pentru femei

0

1 noiembrie 2007

Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale sustine dezvoltarea capacitatii si a spiritului antreprenorial in randul femeilor.

O.T.I.M.M.C. Constanta deruleaza in perioada 13-17 noiembrie 2007 la Slobozia (Ialomita), etapa a doua a Programului national multianual pe perioada 2005- 2008  pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii

Obiectivul Programului il constituie promovarea unui sistem de informare si instruire care sa faciliteze mobilitatea femeilor pe piata fortei de munca si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora in scopul implicarii lor in structuri economice private, in contextul problemelor legate de mentinerea echilibrului dintre obligatiile familiale si cele profesionale si a prejudecatilor existente la nivel local.

Programul urmareste:

 • stimularea auto-angajarii si cresterea numarului de femei intreprinzator in cadrul comunitatii de afaceri;
 • dezvoltarea capacitatii si a spiritului antreprenorial in randul femeilor;
 • folosirea optima a capitalului uman oferit de potentialele femei intreprinzator;
 • imbunatatirea performantelor economice ale IMM existente, conduse de femei, prin cresterea gradului de pregatire a personalului acestora urmare educatiei antreprenoriale;
 • accesul egal la economia bazata pe cunoastere;
 • schimburi de experienta intre femei de afaceri si stabilirea unor legaturi parteneriale;
 • cresterea standardului de viata si a veniturilor proprii;
 • dezvoltarea abilitatilor inovative si consolidarea unui mediu economic competitiv;
 • cresterea numarului de noi locuri de munca si a beneficiilor aduse economiei nationale;
 • stimularea dorintei de reprezentare in societatea civila a propriilor interese;
 • stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii (IMM), precum si imbunatatirea performantelor economice ale microintreprinderilor existente, prin cresterea gradului de pregatire a personalului acestora.

Pentru atingerea obiectivelor prezentate mai sus, in perioada 13-17 noiembrie 2007, orele 9.00 – 17.00, la Slobozia (Ialomita), vor avea loc cursurile de pregatire antreprenoriala pe durata a 5 zile in cadrul celei de-a doua etape a programului. Cursurile de pregatire antreprenoriala acopera o tematica bogata in domeniul legislatiei IMM, marketing, management, contabilitate, standarde de calitate, surse de finantare pentru sectorul IMM s.a.  dar si o parte interactiva. La sfarsitul acestei etape, vor fi acordate certificate care sa ateste participarea la cursurile organizate in cadrul programului. Cazarea si masa cursantelor vor fi asigurate din bugetul programului pe toata perioada de desfasurare a cursurilor.

Pentru participarea la cursurile de pregatire fiecare potentiala beneficiara trebuie sa intocmesca un dosar care sa contina, pe langa formularul de inscriere, completat integral, si documentele justificative (fotocopie a  buletinului/cartii de identitate al/a solicitantei; fotocopie a diplomei de bacalaureat si a ultimei diplome de studii – dupa caz) prevazute in procedura Programului.

Beneficiarii eligibili ai programului sunt femeile cu cetatenie romana si care indeplinesc la data depunerii formularelor de inscriere, urmatoarele criterii de eligibilitate:

 • au varsta peste optsprezece (18) ani;   
 • sunt absolvente de studii liceale;
 • s-au inscris in program pe baza Formularului de inscriere corespunzator, care este disponibil si pe pagina de internet a Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale www.mimmc.ro in fisierul programului.
 • pentru fiecare locatie se aloca prioritar maximum cinci locuri femeilor care provin din mediul rural, medii sociale defavorizate si minoritati etnice.
 • nu beneficiaza de acest program persoanele care desfasoara activitati de consultanta de orice tip si absolventele cursurilor de pregatire antreprenoriala derulate in cadrul prezentului program in anii 2005 si 2006.

Dupa finalizarea cursurilor se vor desfasura urmatoarele etape:
– Elaborarea si publicarea de brosuri cu tematica antreprenoriala;

 • ABC-ul surselor de finantare pentru IMM
 • Achizitii publice si ajutor de stat
 • Strategii de afaceri – studii de fezabilitate
 • Antreprenoriatul corporativ, reorganizarea societatilor (Legea 441 din 27 noiembrie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata  si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata)
 • Comunicare si negociere in afaceri

– Organizarea in perioada 22-23 noiembrie 2007, la Bucuresti a "Forumului antreprenoriatului feminin" la care sunt invitati sa participe promotorii antreprenoriatului feminin la nivel national si international, femei de afaceri si femei cu potential antreprenorial, absolventele cursurilor de educatie antreprenoriala din cadrul promotiilor 2005, 2006 si 2007 ale programului.

Programul este deja apreciat la nivelul Comisiei Uniunii Europene, el fiind mediatizat in cadrul Conferintei Internationale "Women-led businesses: Overcoming barriers to growth and improving access to finance".
Speram ca acest program sa constituie temelia consolidarii antreprenoriatului feminin din Romania si sa fie recomandat ca buna practica la nivel international.

Relatii suplimentare:
O.T.I.M.M.C. Constanta
Adresa: Bd. Tomis, nr. 79-81, et. 1, (Posta Mare)
Telefon: 0241/661253
Fax: 0241/661254.

Share.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.