(P) Cum sa iti gestionezi banii daca vrei sa te muti singur

0

Mutarea din casa parintilor poate fi considerat cel mai important pas pe care un tanar il face pentru deveni independent. Astfel, vei putea trai dupa propriile reguli, fara restrictii si impuneri si deci, te vei bucura de o mai mare libertate de a alege.

Cu toate acestea, oricat de bine ar suna tot ce poti face daca te muti singur, libertatea de a trai pe cont propriu vine la pachet cu mai multe responsabilitati, printre care si cele care tin de partea financiara. Asa ca, inainte de a lua decizia de a parasi casa parintilor pentru a locui singur, asigura-te ca esti apt de a prelua toate aceste responsabilitati care iti vor reveni. Mai ales daca esti in perioada studentiei, probabil ca vei fi nevoit sa te muti singur in orasul in care inveti. Iata un scurt ghid care sa te ajute sa faci fata cheltuielilor daca decizi sa nu mai stai cu ai tai:

1.Ia in considerare aspectele mai putin placute
A trai singur intr-o casa implica mai mult decat plata chiriei sau a unei rate lunare, daca este cazul. Serviciile de apa, electricitate, gaz, telefonie si internet si alte facilitati de acest gen sunt cheltuieli lunare pe care va trebui sa le acoperi de unul singur. In plus, ia in calcul si cumparaturile necesare, dar si costurile altor activitati sau obiecte pe care iti doresti sa le faci sau sa le cumperi si pentru care bineinteles, vei avea nevoie de ceva resurse financiare.

2. Educa-te din punct de vedere economic
Daca ai in plan sa te muti, antreneaza-ti simtul financiar chiar de cand mai stai inca sub acelasi acoperis cu parintii. Familiarizeaza-te cu cheltuielile obisnuite ale gospodariei si observa cat platesc parintii pentru utilitati in fiecare luna, care este bugetul pentru cumparaturi si chiar si care sunt alte categorii de cheltuieli. Desigur, cheltuielile tale probabil ca vor fi mai mici pentru ca vei locui singur, deci vei cumpara doar lucrurile de care ai tu nevoie. Si totusi, astfel poti obtine o estimare a cheltuielilor pe care le vei avea in noua ta casa.

3. Ia masuri de precautie
Atunci cand ai povara tuturor cheltuielilor, venitul disponibil va fi de cele mai multe ori insuficient, asa ca economisirea banilor pare a fi in acest context doar o idee utopica. Chiar daca in prima faza vei apela la un credit rapid pana la urmatorul salariu, cu timpul vei invata sa pui si bani deoparte, pentru zile negre. De exemplu, daca pastrezi 10% din venitul tau lunar pentru cheltuieli neprevazute, la finalul unui an bilantul va fi imbucurator.

In concluzie, daca te confrunti constat cu ai tai in ceea ce priveste regulile casei, acest lucru ar putea fi primul semn ca este timpul sa te muti singur. Cu toate acestea, nu permite emotiilor sa ia decizia in locul tau. Mutarea intr-o alta casa poate fi o experienta foarte neplacuta, daca nu esti pregatit sa ii faci fata.

Tu esti gata sa dai piept cu viata pe cont propriu?

Share.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.