(P) Leasing-ul operational pe intelesul tuturor

0

Leasing-ul raspunde nevoilor interne de dezvoltare a indivizilor, dar si a companiilor. Desi pe piata din Romania, leasing-ul financiar este cel predominant, in ultimii ani se constata si o crestere a leasing-ului operational.

1. Ce este leasing-ul operational?

Un contract de leasing operational este o forma de contract de inchiriere prin intermediul careia persoana fizica/juridica poatei utiliza un activ pe o perioada de timp, in schimbul platii periodice pentru acoperirea acestei utilizari.

In Codul Fiscal (articolul 7, punctul 8), contractul de leasing operational este definit ca orice contract de leasing incheiat intre locator si locatar, care transfera locatarului riscurile si beneficiile dreptului de proprietate, mai putin riscul de valorificare a bunului, la valoarea reziduala.

Spre deosebire de contractul de leasing financiar, contractul de leasing operational nu indeplineste urmatoarele conditii:

❖ contractul de leasing operational nu prevede transferul de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator la momentul la care contractul de leasing isi face obiectul
❖ in cadrul unui contract de leasing operational, utilizatorul nu are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului
❖ in leasing-ul operational, perioada de leasing nu depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului, care face obiectul leasingului
❖ valoarea totala a ratelor de leasing nu este mai mare sau egala cu cu valoarea de intrare a
bunului.

2. Pentru ce companii este potrivit leasing-ul operational?

Leasing-ul operational poate fi mai costisitor decat finantarea standard sau leasingul financiar, deoarece locatorul inchiriaza echipamentul companiei pentru o suma lunara fixa si de asemenea isi asuma riscul valorii reziduale a echipamentului. Valoarea reziduala a activului este estimata la momentul stabilirii contractului de leasing. Societatea de leasing risca ca aceasta valoare reziduala sa creasca sau sa scada pe durata contractului. Cu toate acestea, valoarea reziduala este stabilita inca de la inceputul contractului.

Leasing-ul operational este folosit in mod obisnuit atunci cand activele au o valoare reziduala, cum ar fi vehiculele si masinile. Un contract de leasing operational este ideal pentru intreprinderile mijlocii sau mari care doresc sa beneficieze de avantajele unei flote de vehicule, fara a fi nevoie sa isi faca griji cu privire la intretinerea, deprecierea, costurile de functionare sau gestionarea flotei.

Leasing-ul operational este cel mai benefic pentru companii atunci cand echipamentele nu vor fi utilizate pe termen lung; este solutia potrivita in cazul in care progresele tehnologice din industria in care activeaza o companie tinde sa deprecieze echipamentele la fiecare cativa ani.

3. Avantajele ale leasing-ului operational

Majoritatea companiilor care apeleaza pentru leasing-ul echipamentelor de care au nevoie, o fac in doua moduri: fie printr-un contract de leasing financiar, fie prin leasing operational. in cazul alegerii leasing-ului financiar si a optarii pentru pastrarea echipamentului, se creaza un activ de capital ce va fi supus costurilor si costurilor de amortizare. Folosind optiunea de leasing operational, companiile nu au dreptul de proprietate asupra echipamentului, acesta nu devine niciodata un activ, iar costurile de amortizare nu exista in aceasta optiune.

In momentul achizitionarii de catre companii a oricarui tip de echipament (fie IT, vehicule sau orice tip de echipamente necesare productiei), in scopuri comerciale, va exista intotdeauna riscul ca acestea sa fie depasite din punct de vedere tehnologic inainte ca investitia sa poata fi recuperata in intregime. Prin intermediul leasing-ului operational, acest lucru poate fi evitat avand in vedere ca unele companii de leasing se pot ocupa integral de upgrade-ul si repararea echipamentelor sau contractul poate fi negociat in asa fel incat in momentul in care apar echipamente noi, beneficiarul contractului sa faca upgrade la noua versiune si sa returneze vechiul echipament.

Un alt beneficiu al leasing-ului operational este flexibilitatea. Cu acest tip de leasing, companiile nu vor fi blocate cu echipamente a caror nevoie este limitata. Amortizarea poate fi greoaie pentru anumite tipuri de masini si revanzarea ulterioara este un risc prea mare pentru majoritatea afacerilor de astazi. Este o miscare mult mai inteligenta pentru a o inchiria atata timp cat aveti nevoie de ea si apoi sa o returnati, platile de leasing fiind singura pierdere.

Printre beneficiile generale ale leasing-ului operational mai enumeram: optimizarea fluxului operational, permiterea alocarii pentru alte scopuri a surselor de finantare aditionale dar si faptul ca locatarul nu va suporta uzura fizica si morala a echipamentului. Totodata, leasing-ul operational ofera acea predictibilitate care este foarte dezirabila in business-uri, avand in vedere ca serviciile de mentenanta pot fi incluse in cadrul contractului de leasing operational.

Decizia daca leasingul operational este potrivit pentru afacerea dvs. poate fi complexa, insa in momentul alegerii acestui tip de leasing va veti putea concentra atentia asupra activitatii de baza a societatii, bucurandu-va de echipamentele dorite.

Articolul a fost scris de Anca Solea, account manager in cadrul agentiei DWF , specializata in servicii SEO.

Share.

Leave A Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.