Model plan de afaceri pentru ciupercarie

7

Sinteza planului de afaceri

In urma studiilor efectuate, am ajuns la concluzia ca infiintarea unei ciupercarii prezinta reale sanse de reusita. In acest sens dorim sa infiintam firma SC xxxxx SRL. Momentan pe piata din Romania cererea pentru ciuperci este de 26 de ori mai mare decat oferta pentru acest produs.

Nefiind o cultura foarte complicata, dorim sa ne axam pe producerea de ciuperci in sistem intensiv, care urmeaza sa le livram marilor supermarket-uri din Cluj si Alba-Iulia, cu care am negociat contracte de colaborare.

Principalele noastre obiective sunt:

  • Anul I de activitate: obtinerea unui profit net de minim 100.000 lei.
  • Anul II de activitate: cresterea profitului net cu 50%.
  • Anul III de activitate: cresterea profitului net cu 75%.
  • Anul IV de activitate: cresterea profitului net cu 100%
  • Anul V de activitate: obtinerea unei cote de piata de 30%.

Descrierea afacerii

Produsul nostru este adresat tuturor consumatorilor de ciuperci, adica majoritatea persoanelor interesate de o alimentatie sanatoasa, in mod indirect, clientii nostrii vor fi si restaurantele din Alba-Iulia si Cluj (majoritatea isi fac aprovizionarea cu ciuperci din supermarket-uri), deoarece folosesc ciupercile in diferite preparate.

Din punct de vedere al segmentului pe care ne vom dezvolta activitatea, acesta prezinta tendinte de crestere, momentan, consumul mediu pe cap de locuitor in Romania este de aproximativ 200 grame ciuperci / an, dar se preconizeaza o crestere a consumului de pana la 1.5 / 2 kilograme / an pe cap de locuitor in urmatorii ani.

Afacerea va fi condusa de cei 2 asociati, care participa in mod egal, atat la investitia initiala, cat si pe parcursul dezvoltarii afacerii.

Ne propunem sa cultivam ciupercile Pleurotus, care au regim nutritional lignicol – celulotic, ele fac parte din Ordinul Agaricoles, impreuna cu ciuperca Agaricus Bisporus, insa cu deosebiri marcante intre ele. Din familia Pleurotus amintim: Pleurotus Ostreatus, Pleurotus Florida, Pleurotus Sajor – Caju, Pleurotus Djamor, si, o serie larga de hibrizi, obtinuti dupa ani grei de cercetari atat pe plan international cat si in tara, rezultand tulpini foarte rezistente cu precocitate ridicata, avand o eficienta economica superioara.

Tinand cont de preturile de comercializare practicate la ciuperci, pe piata si in magazine, am luat in calcul valorificarea productiei la pretul de 6 lei / kilogram datorita faptului ca marfa este preluata in sistem en-gross.

Definirea pietei

Piata noastra de desfacere este reprezentata de orasele Alba-Iulia si Cluj-Napoca. Conform informatiilor de care dispunem, in proportie de peste 90%, ciupercile din hypermarket-uri sunt din import, pentru ca in Romania oferta de ciuperci este situata mult sub nivelul cererii, mai exact cererea este de 26 ori mai mare decat oferta.
Capacitatea totala de absorbtie a produsului pe piata este de:
0.2 kg / an / persoana * 218.400 persoane = 43.680 kg / an
Dupa cum am mentionat si in prima parte a acestui plan de afaceri, consumul mediu pe cap de locuitor in alte state din Uniunea Europeana, se situeaza intre 1.5 – 2 kg / an / persoana.
Presupunem un consum mediu viitor pe cap de persoana de 1.5 kilograme – in urmatorii 5 ani, capacitatea totala de absorbtie devine:
1.5 kg / an * 218.400 persoane = 327.600 kg / an
Asadar, preconizam pentru urmatorii 5 ani, o crestere a pietei tinta de 15%, in urma cresterii consumului mediu pe cap de locuitor de la 200 grame / an in prezent, la 1.5 kilograme / an, in urmatorii 5 ani.

Din punct de vedere al analizei pietei de desfacere, am efectuat doua tipuri de analize, una primara si una secundara. In cadrul analizei primare am efectuat investigatii privind pretul de comercializare al ciupercilor in varianta en-gross si care este cantitatea ce poate fi absorbita pe piata.

In urma analizei secundare, adica in urma consultarii informatiilor publice de specialitate am alcatuit o baza de date privind cele mai indicate metode de cultura pentru ciupercile Pleurotus HK 35.

Consumatorii

Dupa cum am vazut anterior, ciupercile sunt recomandate tuturor persoanelor, mai ales celor care au anumite afectiuni, sau, trebuie sa tina o dieta bazata pe un consum redus de calorii.

O analiza detaliata a consumatorilor, presupune detalierea acestora pe grupe de varsta, nivelul de venit, clasa sociala, ocupatia, nivelul de educatie si alte caracteristici. Datorita beneficiilor consumului de ciuperci, nu este necesara o detaliere foarte atenta a acestor grupe delimitative, pentru ca, asa cum am mai spus, consumul este recomandat pentru toate persoanele, indiferent de varsta, sex, ocupatie etc.

Produsul nostru se adreseaza, momentan, locuitorilor oraselor Alba-Iulia si Cluj-Napoca care isi fac aprovizionarea din urmatoarele hypermarket-uri: Metro , Selgros, Real si Auchan.

Competitia

In urma analizei noastre nu am gasit concurenti directi pentru noi, din punct de vedere al productiei de ciuperci, majoritatea comerciantilor de ciuperci nu se axeaza pe o cultura intensiva a acestora, ci mizeaza pe culturi sezoniere, si isi valorifica marfa in special pe pietele din oras, asadar, in zona noastra, avem concurenta zero pentru acest tip de activitate.

Promovare

Din punct de vedere al promovarii, am ales sa aplicam metoda contactarii directe a reprezentantilor hypermarket-urilor, care s-au aratat foarte receptivi la oferta noastra de colaborare, astfel reusind sa negociem contracte de preluare a ciupercilor la pretul de 6 lei / kilogram.

Descrierea produselor

Principalele soiuri:
Pleurotus Ostreatus este o ciuperca de cultura, cu palaria de culoare vanata, termic criofila, raspandita sub numele de Pastravul de Fag sau Burete de Fag si necesita la fructificare o temperatura de 10°C – 16°C.

Pleurotus Florida este o ciuperca de cultura de culoare crem, cu un regim termic termofil, necesitand o temperatura la fructificare de 20°C -23°C. Este foarte apreciata atat de cultivatori, datorita costurilor energetice scazute, cat si de consumatori, pentru aroma placuta.

Pleurotus HK 35, este un hibrid de inalta calitate, obtinut de vecinii nostri maghiari, care a reusit sa se impuna in Romania in detrimentul altor hibrizi performanti creati de cercetatori romani. HK 35 are palaria de culoare crem deschis si prezinta avantajul ca se comporta foarte bine atat la temperaturi scazute 10°C – 12°C, cat si ridicate 22°C -24°C, nefiind pretentioasa din acest punct de vedere.

Palaria este puternic excentrica si situata asimetric fata de picior, adesea in forma de scoica, cu latimea de 5 – 15 cm, carnea sau pulpa palariei este compacta, consistenta la exemplarele ajunse la maturitate.

Pleurotus Djamor este o specie de culoare roz, foarte atragatoare atat prin nuanta deosebita cat si prin aroma placuta care se obtine in urma conservarii. In cultura emana un miros puternic, temperatura ideala pentru fructificare este de 21°C – 22°C. Aceasta ciuperca foarte apreciata peste tot, se cultiva rar in Romania.

Noi am ales sa cultivam soiul hibrid Pleurotus HK 35, deoarece, in cultura acesteia cerintele pentru producerea intensiva sunt cele mai reduse, si, este unul dintre soiurile cu cel mai mare randament de fructificare.

Cultivarea si cresterea ciupercilor Pleurotus HK 35

Tehnologia de cultura este foarte simpla, pentru insamantare se foloseste miceliu granulat, care se amesteca cu substratul nutritiv in proportie de 2-5% din greutatea lui. In sistemul de cultura intensiv, cazul nostru, vom practica circa 6-8 cicluri pe an, preconizam sa realizam o productie de 200 – 300 kg ciuperci / tona de substrat.
Tehnologia de cultura a ciupercilor Pleurotus HK 35 se rezuma la:

  • stabilirea substratului nutritiv – reteta compost
  • umectarea materiilor
  • pasteurizarea termica a compostului
  • insamnatarea cu miceliu
  • incubarea
  • fructificarea – recoltarea ciupercilor.

Detalierea etapelor:
Prepararea compostului – toate materiile prime ce depasesc 3-4 cm. sunt tocate, materiile prime se umecteaza pentru realizarea unei umiditati mari (100%) care sa asigure necesarul de apa in dezvoltarea ciupercilor. Paiele se maruntesc la dimensiuni intre 1- 3 cm si formeaza un substrat foarte bun in „reteta” finala, care in cazul nostru este

  • paie de grau 95%
  • amendamente (ipsos, creta furajera sau var) 5%

Dupa umectare, urmeaza pasteurizarea termica, amestecarea si omogenizarea substratului nutritiv, inclusiv amendamentul – calciu ( ipsos / var / creta furajera). Aceasta operatie are rolul de a dezinfecta substratul pentru ciuperci, astfel incat acesta sa fie liber de daunatori, insa nu sterilizat pentru a nu distruge substantele carbonice usor asimilabile si flora microbiana existenta in substrat, care ajuta la cresterea miceliului si dezvoltarea ciupercilor.

Un alt aspect foarte important de care tinem cont este faptul ca, inainte de tratarea termica, amestecul omogenizat in prealabil, este lasat la inmuiere pe platforme, in jur de 1-2 zile.

In apa de imbibare punem preventiv o cantitate de 80 grame Bavistin la 1.000 kg material. Dupa aceasta operatie, materialul il lasam la racit si scurs pana ajunge la temperatura de 21°-24°C si umiditatea de 75-80%, cand se poate incepe insamantarea.

Organizarea si managementul firmei

Locatia
In ceea ce priveste locatia ciupercariei in discutie, aceasta se va situa pe un teren din zona marginala a orasului Ocna-Mures.

Terenul dispune de urmatoarele utilitati: curent trifazic, drum de acces, apa de la retea. In afara camerelor de cultura, constructia va mai cuprinde si un birou, locatie pentru centrala (in vederea asigurarii temperaturii optime, necesare realizarii unei productii crescute), camera frigorifica si spatiu social pentru muncitori (vestiare si mini-sala de mese).

Productia
Produsul ce urmeaza sa il comercializam, va fi produs in propria noastra cipercarie, in urma contractelor negociate, ne-am angajat sa asiguram cantitatea de 2.000 kg ciuperci pe saptamana, ciupercile vor fi preluate de la sediul ciupercariei de un angajat al fiecarui magazin in parte.

Dupa o profunda analiza si in urma consultarii diversilor specialisti, am aflat ca pentru a produce cantitatea de ciuperci mai sus mentionata, este necesar sa insamantam cu micelii aproximativ 10.000 kilograme compost (precizare: compostul va fi preparat de noi, conform retetei prezentate in partea III a acestui plan de afaceri).

Productia de Pleurotus HK 35 variaza intre 20 – 30 kilograme / 100 kilograme compost. Am efectuat insamantarea miceliilor in serii, pentru a se putea obtine o cantitate saptamanala de 2.000 kg. Cantitatea totala a compostului insamantat este de 40.000 kg, cate 10.000 kg in fiecare camera de cultura.

Personal
Pentru buna desfasurarea a activitatii ciupercariei, societatea are ca si personal :
– un manager;
– un contabil;
– un tehnolog;
– 5 muncitori.

Toti angajatii lucreaza in regim normal de lucru, si anume 8 ore / zi. Managerul are si rolul de administrator, reprezinta societatea fata de autoritatiile de stat, terti si in justitie, efectueaza toate actele de administrare si gestionare a societatii, avand toate competentele necesare pentru a actiona in numele societatii, pentru a autoriza actele si operatiunile de gestiune si orice acte de dispozitie.

Model plan de afaceri Ciupercarie

Share.

7 comentarii

  1. In sfirsit un plan de afaceri care se ocupa de partea de marketing si de cea financiara, nu de tehnologie. Si mai este si gratuit.
    Multumesc de ajutor.

  2. as dori sa deschid o ciupercarie in judetul maramure. de preferabil as vrea sa accesez fondurile nerambursabile prin masura 112. instalarea tanarului fermier. si as dori si eu sa stiu care sunt documentele necesare pentru a accesa fondurile si mai ales unde trebuie dus proiectul ,cui trebuie sa ma adresez,de unde trebuie sa iau formulare?

  3. Luiz isvoranu on

    Per mine ma intereseaza sa deschide la rm valcea am in fond de 10000 de euro numai k trebuie sa gasesc si un teren si dava as putea sa ating la fonduri europee nu mi ar fi rau

  4. constantin aurelian dumitrel on

    Ajutati-ma si pe mine cu un dosar ca acesta pt a lua fonduri nerambursabile pt deschide o ciupercarie.nu am bani de inceput,va rog frumos

Leave A Reply