Model plan de afaceri pentru firma de produse de panificatie

0

Sinteza planului de afaceri

S.C. xxxxxxx S.R.L., cu un capital subscris de 200 RON a fost infiintata in 2009 si este inmatriculata in Registrul Comertului cu numarul xxxxxxx. Firma are sediul in Ocna-Mures, strada Mihai Eminescu si este proprietatea a 2 asociati, fiecare detinand 50% din partile sociale.

Firma are ca obiect principal de activitatea obtinerea de produse de panificatie si vanzarea acestora prin intermediul magazinelor proprii. In primul an de functionare, brutaria a avut urmatoarele rezultate financiare: o cifra de afaceri medie de 6.000 lei lunar, o rata a profitului brut lunar de 15%, rata lichiditatii este foarte buna. Firma a contractat un credit comercial pe termen scurt care a fost integral rambursat in anul 2011, iar in prezent nu are nici un credit in derulare.

Pentru a reinvesti profitul acumulat in acesti 3 ani de activitate, intentionam sa dezvoltam activitatea firmei in domeniul obtinerii de produse de panificatie.

Ne propunem – in prima etapa – sa obtinem un contract care sa presupuna aprovizionarea cu paine si alte produse de panificatie a oraselor Aiud si Alba-Iulia.

Intentionam sa extindem activitatea productiva in domeniul realizarii produselor de patiserie.

Consideram ca aceasta afacere are reale sanse de reusita deoarece exista o cerere in crestere pentru produsele pe care le vom oferi, pozitia geografica asigura o baza larga de aprovizionare cu materii prime si exista posibilitati de desfacere ridicate datorita retelei relativ limitate de asemenea produse in zona.

Descrierea afacerii

Ne propunem ca dupa obtinerea contractului:

  • Sa marim productia de paine pentru a satisface necesarul dorit
  • Sa ne cream o clientela stabila
  • Sa atingem un grad de utilizare a capacitatii de productie de 75%
  • Sa realizam o cifra de afaceri lunara de circa 10.000 lei si un profit brut de 3.500 lei

Incepand din al doilea an al realizarii contractului ne propunem:

  • Sa largim volumul activitatii ajungand la un grad de utilizare a capacitatii de productie de 95%
  • Sa atingem o cifra de afaceri de circa 14.000 lei si un profit brut de 4.500 lei pe luna.

In a doua etapa a proiectului, incepand cu al treilea an, ne propunem extinderea afacerii, prin infiintarea unei patiserii. Aceasta etapa urmeaza a fi analizata in functie de volumul acumularilor realizate in prima etapa.

Definirea pietei

Clientela pe care o vizam se imparte in 2 categorii:
A. vechii clienti ai brutariei existente, datorita pozitiei strategice a brutariei si a calitatii ridicate a produselor precum si atragerea de noi clienti;
B. turistii si alte persoane care devin clientii patiseriei;
Patiseria va realizea venituri din vanzari in valoare de circa 500 lei/zi.
Brutaria obtine venituri in valoare de 1.500lei/zi din vanzarea produselor de panificatie. Brutaria functioneaza pe tot parcursul anului.

Produsele si serviciile

Produsul principal care va fi oferit este painea. Un alt produs ce poate fi oferit este painea integrala. Ca produse secundare vor fi obtinute produsele de patiserie.
Preturile practicate in prezent pentru aceste produse sunt urmatoarele :
– paine alba …………………….. 2 lei/buc
– chifle …………………………. 1 lei/buc
– paine integrala ……………….. 4 lei/buc
– franzela ………………………. 3 lei/buc
– paine taraneasca ……………… 6 lei/buc
– placinta cu branza ……………. 3 lei/buc
– strudel ………………………… 3 lei/buc
– cozonac ……………………….. 20 lei/buc
– cornulete ……………………… 30 lei/kg
– covrigi ………………………… 1.5 lei/buc
– pateuri ………………………… 30 lei/kg
– saleuri ………………………… 35 lei/kg.
Important pentru ca produsele noastre sa aiba vanzare sigura este ca acestea sa aiba proprietati bune de panificatie, faina folosita sa aiba un procent redus de cenusa (sa fie alba) si sa fie pastrata in conditii corespunzatoare de umiditate.
Intrucat painea reprezinta un produs de baza in alimentatie, este de presupus ca in viitor consumul nu va scadea, dimpotriva, va creste, pe masura cresterii populatiei si diversificarii productiei de panificatie.
Serviciile prestate vor consta in producerea si livrarea produselor solicitate de client in cantitatea si calitatea dorita de acesta.
Deoarece desfacerea produselor va fi asigurata in special turistilor din tabara, nu consideram necesara o campanie de promovare larga. In ceea ce priveste amplasamentul patiseriei, consideram ca aceasta are un vad destul de bun si este destul de cunoscuta, deci nu este necesara o reclama suplimentara. Consideram ca cea mai buna forma reclama va fi asigurarea unei calitati superioare a produselor comercializate si mentinerea promptitudinii in prestarea serviciilor de livrare.

Ciclul de productie consta in urmatoarele etape :

  • achizitionare faina alba;
  • achizitionare faina de secara;
  • achizitionare drojdie;
  • preparare aluat;
  • coacere paine;
  • ambalare in pungi paine de secara;
  • ambalare in lazi de plastic a restului de produse;
  • livrare.

Stocul de faina necesar pentru asigurarea ritmicitatii productiei va trebui sa acopere capacitatea de productie pentru 10 zile este de 40 t faina.

Livrarea se face de catre firma noastra, cu ajutorul a 2 autoturisme.

Utilajul necesar efectuarii painii este constituit din :
– malaxor;
– cuptor;
– banda rulanta;
– masa;
– cantar.

Organizarea firmei si managementul acesteia

Conducerea
Firma va fi condusa de cei 2 asociati si de un administrator.
Asociatii vor coordona intreaga activitate, vor angaja si vor controla personalul, se vor ocupa direct de problemele de productie, precum si de contractare pentru aprovizionare si desfacere.
Administratorul va tine evidentele contabile si va supraveghea activitatea de achizitie si desfacere. Pentru aceasta functie a fost angajata o persoana care are calificare de contabil si experienta in domeniu.
Personalul
Personalul angajat este constituit din 4 brutari, 2 vanzatori, 2 soferi, 1 contabil.
Personalul va fi selectat, instruit si testat la locul de munca. Cu fiecare va fi incheiat un contract de munca separat.

Pentru a descarca materialul integral accesati linkul de mai jos:

Model plan de afaceri Firma de panificatie

Share.

Leave A Reply