Model plan de afaceri pentru ferma de cresterea porcilor

0

Sinteza planului de afaceri

Firma S.C. xxxx SRL are ca obiect principal de activitate al societatii cresterea porcinelor in sistem intensiv in fermele de porci.

Produsul oferit va fi carnea de porc.

In ceea ce priveste domeniul de activitate, ne axam momentan pe cresterea si comercializarea porcinelor, animalele vor fi livrate „in viu” abatorului ,, Prelucrarea carnii’’ cu care am negociat un contract de preluare al acestora.

Tinand cont de faptul ca majoritatea oamenilor sunt consumatori de carne, nu ne facem griji in privinta esecului acestei ferme in viitor, pentru ca nu se pune problema nedurabilitatii consumului de carne de porc, sau, cu atat mai putin renuntarea la consumul acesteia.

Prezentul plan de afaceri este intocmit in vederea stabilirii uni set de obiective pentru primii 5 ani de activitate, dupa cum urmeaza: pentru primul an de activitate ne-am propus obtinerea unui efectiv porcin ce va fi valorificat, de aproximativ 1.480 porci (dupa cum am detaliat in partea de previziune a veniturilor, mai exact, previzionarea efectivului de porci).

Pentru cel de-al doilea an de activitate, ne-am propus cresterea cu 50% a efectivului de scroafe introduse la reproductie, si, implicit cresterea efectivului de porci ce vor fi valorificati, tot cu 50%.

Pentru cel de al treilea an de activitate, dorim cresterea cu 200% a efectivului de sacrificat si reinvestirea profitului din primii 2 anii de activitate in construirea celei de-a doua locatii, in judetul Alba.

In cel de-al patrulea an de activitate, luam in calcul, construirea propriului nostru abator, unde sa sacrificam porcinele, si o crestere a efectivului de sacrificat, per ansamblu de 500%, fata de cel de al treilea an de activitate.

Pentru cel de al cincilea an de activitate, ne-am propus dublarea efectivului de sacarificat, fata de anul precedent.

Definirea pietei

Promovare

Din punct de vedere al promovarii, am ales sa aplicam metoda contactarii directe ale celor mai apropiate abatoare din tara, a marilor centre comerciale si a atragerii de posibili clienti de pe piata externa. Pentru piata externa vom folosi site-ul www.alibaba.com, unde ne vom prezenta intreaga oferta. De asemenea vom crea si un website in 5 limbi de circulatie internationa, unde ferma va fii prezentata in intregime. De asemenea se va alege o campanie agresiva de tip „postare anunturi” in toate ziarele de anunturi publicitare, cat si pe toate site-urile mari de anunturi agricole. In acestea se va trece oferta de carcase de porc, cat si pretul pe kg sau in viu. Pentru publicitate vom opta la aplicarea de banere pe site-urile online din domeniu, care au un trafic de peste 100 de mii vizitatori pe luna.

Concurenta

Intotdeauna am considerat concurenta ca fiind unul dintre cele mai importante parti ale unui produs. Pe noi ne motiveaza faptul ca avem parte de concurenta, raportat la marimea fermei, atat din punct de vedere al suprafetei, cat si din punct de vedere al efectivului de porcine, avem trei principali concurenti.

Dintre acestia, doi concurenti au propriul abator de sacrificare al animalelor, dar si un lant propriu de magazine de desfacere al carnii si preparatelor din carne de porc.

Celalalt concurent, s-a axat pe exportul de carne de porc in tarile din cadrul Uniunii Europene.

Consumatorii

In mod indirect, consumatorii nostrii sunt toate persoanele care consuma carne de porc. In mod direct clientii nostrii vor fii toate firmele care vor sa le livram porci.

Descrierea produselor si a serviciilor

Produsul oferit de ferma noastra este carnea de porc.

Scurta prezentare ale caracteristiciilor si beneficiilor consumului de carne de porc: prin carne se intelege musculatura striata a carcasei animalului, impreuna cu toate tesuturile cu care vine in legatura naturala, adica impreuna cu tesutul conjunctiv, tesutul gras, tesutul osos, vasele de sange si nervii care se gasesc in musculatura striata.

Carnea de porc – sursa de nutienti: proteinele furnizate de carnea de porc de calitate (musculatura) sunt proteine de prima calitate, adica furnizeaza toti aminoacizii esentiali necesari in proportiile apropiate ale proteinei etalon.

Carnea de porc este si o excelenta sursa de vitamine si oligoelemente, asigurand necesarul intre 10% (pentru acidul pantotenic) si 65% (pentru tiamina – vitamina B1) din doza zilnica recomandata. De asemenea, este o sursa excelenta de piridoxina, ciancobalamina, biotina, niacina – vitamine liposolubile indispensabile unui metabolism sanatos.

Mineralele continute de carnea de porc asigura intre 9% (pentru fier) si 36% (pentru zinc) din doza zilnica recomandata, dar si de fosfor si magneziu. Cautam in alimente exotice (muschi argentinian, somon norvegian, branza elvetiana etc.) sursa noastra zilnica de zinc, importanta atat pentru functionarea pancreasului cat si pentru cresterea imunitatii organismului, fiind implicat in formarea anticorpilor, si uitam de o sursa foarte la indemana si foarte autohtona si traditionala in dieta romaneasca – carnea de porc.

[buton_vrei_plan]

Organizarea firmei si managementul acesteia

Personalul

Pentru buna desfasurarea a activitatii fermei, societatea are ca si personal :
– un administrator;
– un contabil;
– 1 medic veterinar;
– 6 ingrijitori.

Ferma este condusa de unicul asociat care are si functia de administrator, rezolvarea problemelor financiare si contabile sunt in subordinea contabilului, ferma mai are contracte de colaborare cu 2 medici veterinari care se ocupa si de supravegherea celor 20 de ingrijitori.

Toti angajatii lucreaza in regim normal de lucru, si anume 8 ore / zi.

Administratorul reprezinta societatea fata de autoritatiile de stat, terti si in justitie, efectueaza toate actele de administrare si gestionare a societatii, avand toate competentele necesare pentru a actiona in numele societatii, pentru a autoriza actele si operatiunile de gestiune si orice acte de dispozitie. Administratorul deschide conturi in lei si valuta si poate utiliza fondurile financiare ale societatii, gestionandu-le in interesul obiectivelor societatii.

Cei doi medici si ingrijitorii, lucreaza in doua schimburi pentru a se putea asigura supravegherea constanta a porcinelor din ferma, evitandu-se astfel, eventualele incidente.

Pentru ca angajatii sa fie motivati si sa isi indeplineasca bine sarcinile, societatea va rasplati eforturile acestora prin acordarea celui de-al treisprezecelea salariu, iar in perioada sarbatorilor se vor acorda prime, bonuri cadou sau diferite bonusuri, in functie de productivitatea fiecarui angajat in parte.

Amplasament si organizare

Terenul pe care s-a ridicat constructia propriu-zisa este proprietatea personala a asociatului, deci nu se plateste chirie pentru spatiul locativ. Ferma are o suprafata de 2.500 metrii patrati, pentru stabilirea suprafetei de constructie s-a tinut seama de respectarea conditiilor necesare cresterii animalelor, conforme atat cu legislatia in vigoare din Romania, cat si cu normele Uniunii Europene, dupa cum urmeaza:

– la amplasarea fermei s-au tinut cont in primul rand de criteriile sanitar-veterinare referitoare la izolarea crescatoriei de porci fata de zonele locuite, asigurand un cordon sanitar nepopulat imprejurul fermei de 1.500 m;
– apoi s-a luat in calcul posibilitatea crearii cailor de acces pentru aprovizionarea cu furaje si alte materiale;
– in cele din urma, au fost luate masuri privind impactul asupra mediului pe care il au colectarea si deversarea dejectiilor;

Caracteristicile constructiei:
– in conformitate cu Ordinul nr. 171 / 13.09.2000 pentru aprobarea normelor sanitar-veterinare privind protectia porcilor, materialele folosite pentru constructiile grajdurilor precum si echipamentele cu care porcii intra in contact nu sunt daunatoare acestora, si sunt usor de curatat, spalat si dezinfectat;
– circuitele electrice si echipamentele sunt instalate in concordanta cu regulile nationale de aplicare a masurilor de protectia muncii, si PSI pentru a se preveni accidentele;
– porcii nu trebuie sa fie tinuti permenent in intuneric, pentru rezolvarea acestui aspect au fost luate masuri care sa permita o iluminare artificiala sau naturala, corespunzatoare cerintelor fiziologice si de comportament;
– pardoseala este neteda, nealunecoasa, astfel incat, sa nu cauzeze accidente, raniri sau suferinte;
– adaposturile pentru porci au fost construite in asa fel incat sa permita fiecarui porc: sa stea intins, sa se odihneasca si sa stea in picioare fara dificultate; sa aiba un loc curat unde sa se poata odihni; sa vada alti porci;
– pentru realizarea parametrilor de microclimat s-au utilizat surse de incalzire numai in sectorul de maternitate si in sectorul de tineret pentru varstele mici;
– ventilatia este naturala, realizata prin construirea de panouri rabatabile la ferestre;
– elementele de constructie ale halelor, sunt din caramida si panourile de lemn cu izolatie;
– compartimentul de scroafe gestante asigura o suprafata de 1,5 m2 pe cap de animal;
– halele de tineret ca si cele de maternitate, fiind spatii incalzite, au plafon si sistem de
ventilatie reglabil;
– porcii la ingrasat sunt cazati in hale cu amenajari interioare specifice acestei activitati.
Intretinerea se face in boxe comune, marimea grupei fiind in functie de dimensiunile boxei, astfel incat, sa putem asigura o suprafata utila de 0,80 m2 pe cap de animal;
– boxele de ingrasare sunt dotate cu sistem automat de adapare si de furajare, cu spatiu separat de odihna si sistem de evacuare a dejectiilor.

Pentru a descarca materialul integral accesati linkul de mai jos:

Model plan de afaceri Ferma de crestere a porcilor

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.