Afacerile in agricultura. Oportunitati si amenintari

0

utilaje_agricolePrintre cele mai vechi activitati de pe pamant este agricultura, insa stim sa apreciem corect oportunitatile si amenintarile afacerilor ce o implica?

De multe ori investitorii se feresc de acest domeniu de afaceri deoarece necesita personal specializat pe domeniul agricol si investitii tehnologice deloc de neglijat. Rezultatele incerte privind culturile par sa induca un risc mai mare de reusita raportat la cheltuieli, ceea ce iarasi, alunga o mare parte din investitori.

Acestea par a fi temerile investitorilor in materie de agricultura si o mare parte renunta la investitii ori inainte de a fi inceput, ori pe parcurs, din lipsa de profit imediat. Insa este normal ca rezultatele sa apara chiar dupa mai multi ani si trebuie destula rabdare si pricepere pentru a pune pe picioare o afacere in acest domeniu.

Romania, este pana la urma, printre tarile cu rezultate bune in agricultura, insa potentialul nu este dezvoltat la maxim. Poate pentru ca majoritatea fermierilor nu dispun de mijloace tehnologice performante, dar mai ales pentru ca nu sunt bine puse la punct distributia si promovarea produselor obtinute.

Un punct slab al agriculturii este faptul ca cei mai multi dintre agricultorii romani nu detin cunostinte manageriale si acest lucru tinde sa atraga nereusita. Potrivit unor studii, nivelul de instruire a managerilor din domeniul agricol se situeaza la 2,5% in Romania, spre deosebire de restul UE, unde media este de 29,4%.

Nici la capitolul infrastructura Romania nu are rezultate insemnate, existand o discrepanta mare intre mediul urban si cel rural. De asemenea, capacitatea de stocare a recoltelor nu este una mare, ce atrage scaderea preturilor in cazurile in care productia depaseste asteptarile.

Accesul la creditele bancare este unul redus, micii intreprinzatori, neputand sa-si puna pe picioare o afacere in agricultura doar pe baza unui credit bancar.

Este nevoie de stabilitate si consecventa in agricultura, nu este nevoie doar de un sol bun ci si de specialisti care sa stie cum sa atenueze eventualele riscuri in cazurile in care factorii de mediu sau biologici afecteaza culturile.

Pe langa cunostinte puternice in domeniul agricol, este nevoie si de informatii sau consultanta in domeniul managementului. Aceste doua parti trebuie sa conlucreze pentru a naste reusita. Una fara cealalta nu poate exista. Asadar, pe langa fonduri financiare, exista o nevoie avida de specialisti care sa puna rotile agriculturii in functiune.

Daca sunteti interesati de afaceri in agricultura, gasiti cateva idei AICI.

Un material PlandeAfacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.