Care sunt cele mai frecvente greseli in scrierea unui plan de afaceri?

0

Exista o serie de greseli pe care le fac multi antreprenori aflati la inceput de drum atunci cand isi pun pe hartie planul de afaceri. Printre cele mai frecvente se numara:

  • Ignorarea competitiei: Nici o afacere nu activeaza pe o piata complet goala, de aceea este important ca pe parcursul planului de afacere sa arati ca iti cunosti concurentii directi si indirecti. Daca antreprenorul isi subestimeaza competitia si supraestimeaza valoarea produsului/serviciului livrat, poate da un semnal negativ potentialilor investitori, pentru ca acestia pot presupune ca exista riscul ca acesta sa piarda din vedere si alte elemente care pot avea un impact semnificativ asupra afacerii.
  • Proiectii financiare nerealiste: Este adevarat ca investitorii vor sa vada companii aflate in expansiuni si ca urmaresc sa se implice in afaceri profitabile, dar este important ca cifrele inaintate sa fie realiste si sa poata fi atinse. Prea mult optimism in realizarea cash-flow-ului poate fi interpretata ca o dovada de neseriozitate sau de necunoastere a realitatilor pietei.
  • Supraestimarea numarului de consumatori. Daca pleci de la premisa ca cota ta de piata va fi enorma si ca toti vor fi clientii tai, iti vei pierde instantaneu credibilitatea in fata celor care iti vor citi planul de afaceri. Poate pe viitor vei ajunge sa iti cresti cota de piata si sa ataci mai multe piete tinta, dar cel putin pentru inceput va trebui sa te axezi pe o nisa de piata pe care vei putea sa o deservesti efectiv.
  • Editarea neglijenta. Poate parea un lucru lipsit de importanta, pentru ca multi antreprenori se gandesc ca ideea pe care o au este atat de valoroasa si potentialul pentru profit atat de mare incat nu mai conteaza cum este prezentat. In realitate, investitorii sunt atenti la aceste detalii si un plan de afaceri plin de greseli de ortografie il poate decredibiliza pe antreprenor, chiar daca ideea sa de afaceri este buna. Asa ca trebuie sa retii ca nu doar ce scrii este important, ci si cum scrii.

Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.