Rambursare TVA in 2016: documente solicitate de ANAF

0

rambursare TVA Reinvent ConsultingProcedura rambursarii Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), pentru 2016, este reglementata prin Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (OPANAF) nr. 3699/ 2015, care a intrat in vigoare in luna ianuarie a acestui an.

Un agent economic, in cazul in care este inscris ca platitor de TVA, poate solicita rambursarea de TVA daca in decursul perioadei de raportare valoarea achizitiilor efectuate este superioara fata de cea a vanzarilor. In acest caz, Formularul 300 – „Decont de Taxa pe Valoarea Adaugata” – va avea valori negative.

Potrivit OPANAF nr. 3699/ 2015, deconturile de TVA se depun de catre persoanele impozabile, inregistrate in scopuri de Taxa pe Valoarea Adaugata conform art. 316 din Legea nr. 227/ 2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Dupa primirea decontului, Fiscul va grupa formularele inregistrate in doua categorii:
•    deconturi cu sume pozitive (cele care au TVA de plata);
•    deconturi cu sume negative. Acestea pot fi, la randul lor, de doua feluri: cu optiune de rambursare sau fara optiune de rambursare, sumele din ultima categorie reportandu-se in decontul perioadei urmatoare.

Deconturile negative se vor solutiona, in functie de gradul de risc fiscal pe care il prezinta fiecare persoana impozabila:
•    prin emiterea Deciziei de rambursare a TVA, in cazul riscului fiscal mic. Aceasta decizie va fi emisa in maximum 5 zile de la data depunerii decontului;
•    cu analiza documentara, atunci cand riscul fiscal este mediu;
•    cu inspectie fiscala anticipata, cand riscul fiscal este mare.

Deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare depuse de persoanele impozabile care nu au fapte de natura infractiunilor inscrise in cazierul fiscal si nici nu au risc fiscal mare stabilit de organele fiscale, prin care se solicita sume de pana la 45.000 de lei, se incadreaza la categoria riscului fiscal mic si se vor rezolva ca atare.

Ce documente solicita Fiscul pentru efectuarea analizei documentare?
•    jurnalele de vanzari si de cumparari;
•    balantele de verificare;
•    contractele comerciale, facturile si documentele vamale care sa ateste exportul efectuat;
•    documentele care sa ateste efectuarea unei investitii, precum si alte documente din care sa rezulte suma solicitata la rambursare;
•    orice alte documente pe care organul fiscal le considera necesare pentru justificarea rambursarii

Misiunea noastra: formarea unei comunitati de antreprenori informati, bine pregatiti, la curent cu actualizarile juridice si fiscale!

Reinvent Consulting activeaza de peste 10 ani pe piata de consultanta juridica, fiscala si comerciala, oferind servicii complete de business : infiintarea de societati comerciale, evidenta contabila, inregistrarea de mentiuni la Registrul Comertului (schimbare sediu social, modificare obiect de activitate, deschidere/ inchidere punct de lucru, cesiuni parti sociale, numire/ revocare administrator), inregistrari marci la OSIM,  serviciul de gazduire de sedii sociale. si alte servicii conexe dedicate societatilor comerciale.

Pentru detalii, ne puteti contacta la numarul de telefon (+4) 021.318.69.60 sau pe adresa de e-mail  [email protected]. Unul dintre consultantii nostri va sta la dispozitie de Luni pana Vineri, intre orele 09:00-17:30.

Website: www.reinventconsulting.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.