Ce trebuie sa faci inainte de go live

0

go liveNu e o noutate, viata e plina de spurprize! Culmea e ca, desi esti constient de asta, mereu esti surprins cand apare ceva neprevazut. Sa ne imaginam (ba, mai bine, sa ne… amintim, pentru ca sigur ai traversat o asemenea situatie) ca, exact cu trei saptamani inainte de Go Live, situatia o ia razna. Cineva puternic, care se bucura de mare influenta, „decreteaza” ca, din pricina unor probleme aparute brusc, nu aproba acest Go Live!

Instantaneu, sedinta devine foaaaarte „placuta”, iar tu esti pus in situatia de a tine lucrurile sub control, pentru ca singurul lucru pe care doresti sa-l eviti este neindeplinirea obiectivelor si intarzierea activitatii. Asadar, fii stapan pe tine, gestioneaza situatia, noteaza atent ce se discuta. Apoi, analizeaza atent contestarea si decide daca:

1.    Asistenta este formata din persoane nimerite, receptive la punctul pe care doresti sa-l adaugi in agenda.
2.    Dispui de timpul suficient pentru a discuta acel punct pe parcursul meetingului.
3.    Ai suficiente informatii, astfel incat sa poti raspunde si avansa proiectul sau ai nevoie de o pregatire suplimentara.

Tu esti cel care trebuie sa decizi daca acest punct va fi discutat sau daca va fi programata o discutie viitoare. In aceasta ultima situatie, stabileste data si invitatii care vor participa la meeting. In ce ma priveste, eu prefer sa port acest gen de discutii dupa sedinta, astfel incat sa am timp sa ma pregatesc si sa pot aduce un plus de valoare schimbului de idei. Altfel, m-as trezi in fata plutonului de executie si asta incerc sa evit cel mai mult!

Asadar, cand ajungi intr-un asemenea moment delicat, fa doi pasi inapoi si analizeaza situatia. In primul rand, este imperios necesar sa constientizezi motivele pentru care ai ajuns aici si sa nu mai repeti greselile.

•    Lipsa de PM sau a skillurilor de PM: Poate ca problema a fost expusa anterior si nu a fost centralizata sau poate ca persoanele care au identificat disfunctionalitatea nu au analizat-o cum trebuie, nu au intors-o pe toate fetele. Din pacate, indiferent din ce unghi privesti problema, identificarea tuturor celor implicati si a nevoilor este exclusiv treaba ta!

•    „Issues” sau problemele prost gestionate: Tot timpul, chiar daca initial poate parea ca a ramas uitat, in urma, un eveniment prost gestionat isi va spune cuvantul, tocmai cand iti va fi lumea mai draga. In plus, progresul inregistrat in cazul rezolvarii situatiilor curente creaza o diferenta de imagine foarte mare. Un om care se pricepe la toate cele si care tine situatia „under control” se poate transforma, instantaneu, intr-un personaj care nu face nimic si care, cu o bagheta magica invizibila, face din tantar, armasar.

•    Fuga de responsabilitate: Exista posibilitatea sa ti se puna in carca, mai mult sau mai putin voalat, o serie de acuzatii, desi nu tu esti cel vinovat, ceea ce ti se imputa nu intra in responsabilitatile tale, ori chiar nu are legatura cu scopul proiectului tau. De cele mai multe ori, oamenii fug de responsabilitate si mai bine sa moara capra vecinului, decat a lor! Pentru ca, in destule ocazii, se doreste rezolvarea tuturor problemelor „la pachet”, atunci ele sunt incluse, defectuos, sub umbrela acestui proiect. Ai grija, nu pica in aceasta capcana! Foloseste-te consistent de procedura de schimbare!

•    Stakeholder management reactiv: In loc sa faci lucrurile ca la carte, te ocupi de problema respectiva si incerci sa multumesti persoanele care au ridicat semnele de intrebare reactiv, dupa ce situatia deja explodase. Sigur, „proactivitatea” suna destul de „corporatist”, dar e foarte posibil sa ai sansa de a afla de existenta acestor probleme, in timp util. Pune-te in situatia celuilalt si intreaba-te in care din aceste situatii te-ai simti mai confortabil: Sa afli cu 5 minute inainte de o discutie ca, desi initial erai un participant optional, tu insuti trebuie sa prezinti problema, ca picat din cer sau sa ai trei zile la dispozitie, pentru a-ti pune la punct strategia?

Afla ce poti face in asemenea situatii de pe cipriancucu.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.