Care sunt obiectivele tale in 2015?

0

tanar_ganditorEsecul planificarii inseamna planificarea esecului (Brian Tracy)

Sfarsitul de an este intotdeauna o perioada de reflectie si de evaluare, dar si de pregatire pentru anul care urmeaza.

Daca tot nu a venit sfarsitul lumii nici anul acesta, cred ca este un moment bun sa ne gandim la ce vrem sa realizam in 2015.

Dar ce inseamna ca iti stabilesti corect obiective pentru anul urmator?

De catre ori nu v-ati facut o lista cu obiective in Decembrie si ati uitat de ea in Ianuarie? Este de ajuns sa facem o lista cu 10-20-30 de lucruri pe care am vrea sa le facem in 2015 dar nu am reusit pana cum?

Foarte multe persoane procedeaza exact asa: la sfarsit de an, nemultumite de ce au realizat in anul care a trecut isi fac o lista interminabila de obiective, de la gasirea unui job mai bun la renuntarea la fumat, pe care o salveaza intr-un folder prin calculator si o mai recitesc eventual cand isi fac din nou „planificarea” la finalul anului. Si dupa 12 luni, in ciuda listei facute, realizeaza ca lucreaza in acelasi loc, sunt tot fumatori si merg la sala tot o data la 6 luni.

Din pacate procesul stabilirii obiectivelor nu functioneaza ca o bagheta magica: o data ce le-ai scris sau te-ai gandit la ele, se materializeaza prin minune.

Pentru a le pune in practica, e nevoie nu doar sa iti stabilesti obiectivele ci si sa te asiguri ca acestea sunt realiste, ca le-ai prioritizat si ca ti-ai facut un plan de actiune pentru a le atinge.

Deci ce ar trebui sa faci?

In primul rand sa faci o evaluare a anului care s-a terminat:

  • Ce obiective ti-ai stabilit in 2014?
  • Ce obiective ai atins?
  • Ce obiective nu ai atins si de ce?
  • Ce ai invatat in anul acesta (despre tine si despre ceilalti)?
  • Care a fost cea mai importanta realizare a anului?
  • Care este cele mai mare regret pentru anul acesta?
  • Ce anume ai face diferit daca ai avea posibilitatea sa retraiesti anul care tocmai se termina?

Mai sunt multe alte intrebari la care ai putea raspunde pentru a-ti face o imagine clara asupra evolutiei tale in anul care tocmai se termina.

O data ce ai raspuns la aceste intrebari, poti trece la etapa urmatoare si anume, stabilirea obiectivelor pentru 2015.

Incearca sa nu treci pe aceasta lista toate lucrurile pe care nu ai reusit sa le realizezi in ultimii 5 ani, pentru ca 2015 are tot 12 luni ca si anul care tocmai se termina.

Pentru aceasta etapa, acorda-ti mai mult timp si dupa ce ai facut lista cu obiective, analizeaza-le si incearca sa le prioritizezi. Este important sa iti acorzi mai mult timp pentru scrierea obiectivelor pentru a nu lasa emotiile si sentimentele de moment sa iti dicteze obiectivele pentru anul urmator.

Cum iti stabilesti corect obiectivele?

Modul in care formulezi obiectivele este esential: „Sa am succes in 2015” nu este un obiectiv ci doar o dorinta, iar pentru a transforma un vis intr-un obiectiv trebuie sa il faci specific si cuantificabil. In acest fel iti vei putea stabili si niste repere pe baza carora vei sti daca esti pe drumul cel bun in atingerea obiectivului. Defineste ce inseamna pentru tine succesul. Inseamna mai mult bani? In acest caz, un obiectiv ar fi „Sa castig cel putin 4000 de lei pe luna„.

Stabileste-ti obiective realiste: nici prea mari si imposibil de atins, pentru ca in acest caz vei fi demotivat, nici prea mici, pentru ca atunci risti sa te plafonezi si sa nu te dezvolti.

Stabileste-ti un termen limita pentru atingerea lor. In felul acesta vei putea evalua progresul si vei sti cat de aproape sau cat de departe esti de atingerea lor.

Formuleaza-ti obiectivele intr-o maniera pozitiva: mintea noastra se mobilizeaza mai usor atunci cand lucreaza pentru ceva decat atunci cand lucreaza pentru a scapa de ceva. Inlocuieste „Nu vreau sa fiu singur (a)” cu „Imi doresc sa fiu intr-o relatie armonioasa„.

Scrie obiectivele. Fie ca le scrii pe hartie sau pe computer, este important sa ramana scrise si daca este posibil sa le si expui undeva la vedere pentru a le reciti din cand in cand. In felul acesta vor functiona ca un „reminder” constant si vei ramane conectat la ce ti-ai propus sa realizezi.

Planifica! Stabilirea obiectivelor este doar prima etapa. In urmatoarea etapa va trebui sa iti faci un plan de actiune pentru atingerea fiecaruia si sa aloci resurse in vederea atingerii lor.

Actioneaza! Fa in fiecare zi cate ceva care sa te aduca mai aproape de atingerea obiectivelor tale!

Mult succes!

Un material PlandeAfacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.