8 Pasi in realizarea unui plan de afacere simplu si concis

1

Planul de afacere este ca o harta care ofera antreprenorului directia generala in care se indreapta si reperele care ii confirma sau infirma ca se afla pe drumul cel bun. Daca vi s-a intamplat vreodata sa plecati la drum fara harta si sa pierdeti timp si bani cautand destinatia unde trebuie sa ajungeti, incercati sa extrapolati asta la nivel de costuri pentru afacerea dumneavoastra, in cazul in care nu va planificati si organizati activitatile.

De ce aveti nevoie de un plan de afacere? Pentru ca va ofera o directie clara in care se indreapta afacerea dumneavoastra. Pentru a avea o utilitate practica, realizarea planului de afacere trebuie sa se bazeze pe o cercetare a pietei si pe un plan concret.

Cei 8 pasi in realizarea planului de afaceri reprezinta doar primele etape care trebuie parcurse pentru a incepe scrierea planului extins:

1. Numele afacerii – creati un nume nou sau reevaluati-l pe cel pe care il aveti deja. Se potriveste perfect cu profilul afacerii? Este usor de scris, de pronuntat si de retinut? Poate fi branduit pe parcursul timpului? Poate fi utilizat in denumirea website-ului? Atunci cand incepeti procesul cautarii unui nume pentru compania dumneavoastra trebuie sa aveti in minte intrebarea: Doriti sa se integreze sau sa iasa in evidenta? O data ce ati stabilit numele companiei, nu uitati sa inregistrati marca la OSIM pentru a o proteja!

2. Viziune – cum va arata afacerea dumneavoastra peste 5 ani?
Intr-un fel, stabilirea viziunii pentru afacere inseamna sa puneti pe hartie visele si sperantele dumneavoastra in legatura cu evolutia afacerii. In felul acesta, viziunea devine inspiratia principala si cadrul general pentru planificarea strategica. Fara o viziune strategica pe termen lung, planificarea efectiva a activitatilor ar fi imposibila, pentru ca aceasta ofera destinatia finala, si fara a sti incotro vrei sa te indrepti este imposibil sa stabilesti pasii prin care sa ajungi acolo.

Exemple de Viziune ale unor companii din Romania:

ROMTELECOM
Romtelecom este compania furnizoare de servicii care stabileste standardele in Romania, depasind asteptarile clientilor, angajatilor si actionarilor, in domeniul furnizarii de solutii de comunicatii, divertisment si tehnologia informatiei de cea mai buna calitate.

HENKEL
Un lider global in marci si tehnologii.

SAMSUNG
Inspira lumea, creeaza viitorul.

TVR
TVR isi doreste sa devina televiziunea de referinta a romanilor, un spatiu viu de dezbatere publica, deschis si accesibil tuturor opiniilor si orientarilor din societate.

3. Misiune – stabilirea misiunii trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari: Ce? Cum? Pentru cine? De ce? Misiunea trebuie sa transmita ce este afacerea, ce activitati sunt realizate, care sunt clientii si ce anume o face unica in raport cu competitia.

Exemple de Misiune ale unor companii din Romania:

GOOGLE
Misiunea companiei Google este sa organizeze informatiile lumii si sa asigure accesibilitatea si utilitatea universala a acestora.

ANTIBIOTICE IASI
Facem medicamentele valoroase mai accesibile ca mijloc de ingrijire a sanatatii pentru pacienti, medici si farmacisti. Ne punem intotdeauna forta in slujba celor care au nevoie de sprijinul nostru.

SCANDIA FOOD
Misiunea noastra este sa continuam traditia de a oferi mancare gustoasa si hranitoare. Ne dorim sa fim alaturi de consumatorii nostri zi de zi, prin produse inovatoare care sa le aduca echilibrul necesar stilului de viata dinamic.

4. Scopuri si obiective – in acesta etapa trebuie sa definiti clar ce doriti sa obtineti prin intermediul afacerii. De obicei obiectivele fac referire la: performanta financiara, pozitionarea pe piata si cota de piata, dezvoltarea tehnologica, etc. Cand stabiliti obiectivele trebuie sa va asigurati ca respecta acronimul SMART – sa fie specifice, masurabile, accesibile, relevante si incadrate in timp.

Stabiliti obiective specifice pentru fiecare produs / linie de produse si serviciu in parte.

Exemple de Scop si Obiective ale unor companii din Romania:

POLISANO:
OBIECTIVELE
noastre sunt:

  • Mentinerea si consolidarea pozitiei in topul primelor companii de distributie farmaceutica din Romania.
  • Dezvoltarea si extinderea companiei pe noi segmente de piata si diversificarea portofoliului de produse.
  • Incurajarea dezvoltarii personale si profesionale a angajatilor si partenerilor.

CARPATAIR
Scopul nostru este acela de a asigura mentinerea locului de lider al companiei Carpatair pe o piata extrem de competitiva, printr-o permanenta constientizare a principiilor si metodelor privind calitatea si siguranta in cadrul companiei.

Principalul obiectiv al companiei noastre este acela de a imbunatati si de a ridica in mod constant standardele de calitate si siguranta in conformitate cu cerintele obligatorii ale Uniunii Europene si ale reglementarilor IATA. 

Pentru a ne atinge obiectivele propuse, consideram urmatoarele actiuni ca fiind indispensabile:

  • Angajarea fata de pasageri prin focalizarea asupra nevoilor si asteptarilor acestora
  • Imbunatatirea eficacitatii si eficientei Companiei prin optimizarea organizarii interne si prin eliminarea problemelor de ordin managerial sau operational
  • Grija constanta fata de sanatatea si siguranta angajatilor, precum si implicarea si motivarea acestora pentru a fi constienti de importanta realizarii obiectivelor companiei
  • Monitorizarea continua, analiza datelor si a procesele de evaluare trebuie sa conduca la descoperirea sferelor ce necesita imbunatatire; totodata, luarea de pozitie pentru corectarea acestora
  • Imbunatatirea performantei si eficientei sistemului nostru de calitate prin monitorizarea rezultatelor obtinute si a obiectivelor stabilite si asigurarea ca, in cazul in care exista discrepante intre rezultate si obiective, sunt luate toate masurile necesare
  • Instruirea si perfectionarea periodica a angajatilor nostri cu privire la principiile si metodele de calitate, in scopul de a ne asigura ca vor lua intotdeauna masurile corecte si preventive

5. Puncte tari, puncte slabe, oportunitati, amenintari – prin analizarea acestor caractersitici ale afacerii veti obtine o imagine cat mai clara asupra stadiului curent al companiei si veti sti care sunt etapele de parcurs pentru a asigura performanta afacerii. In plus, analiza ajuta la cunoasterea si intelegerea contextului larg in care functioneaza compania. Realizarea acestei analize si exploatarea rezultatelor obtinute in urma ei pot face diferenta intre succesul si esecul afacerii.

Punctele tari si punctele slabe sunt elemente din interiorul companiei asupra carora aveti un control direct, in timp ce oportunitatile si amenintarile vin din mediul exterior si va pot influenta pozitiv sau negativ, in functie de cat de dinamica este compania si de cat de prevazator/inspirat sunteti atunci cand luati deciziile.

Exemple de intrebari la care ar trebui sa raspunda Analiza SWOT:

S – Puncte tari W – Puncte slabe
La ce suntem cei mai buni?
Ce aptitudini specifice are forta de munca?
Ce resurse unice detinem?
De ce resurse financiare dispunem?
Ce tehnologie folosim?
Care este gradul de optimizare al proceselor interne?
La ce suntem cei mai slabi?
Ce fel de instruire le lipseste angajatilor nostri?
Care este nivelul de atasament al angajatilor nostri?
Care e pozitia noastra financiara?
O – Oportunitati T – Amenintari
Ce schimbari ale mediului extern putem exploata?
La ce tehnologie noua am putea avea acces?
Ce piete noi ni s-ar putea deschide?
Cum s-a modificat comportamentul de consum al potentialilor clienti?
Ce ar putea face concurenta in detrimentul nostru?
Ce legislatie noua ne-ar putea lovi interesele?
Ce schimbari sociale ar putea fi o amenintare pentru noi?
Cum ne va afecta ciclicitatea economica (avant-declin)?

Rolul analizei SWOT este acela de a va ajuta sa:

  • Va consolidati punctele tari;
  • Imbunatatiti acele aspecte care reprezinta puncte slabe;
  • Exploatati oportunitatile din mediu;
  • Evitati amenintarile care va pot pune in pericol profitul sau afacerea.

6. Planificare strategica – acesta este cel mai important pas in realizarea planului de afacere, deoarece fara listarea actiunilor efective, toate elementele prezentate mai sus raman fara valoare. Aici trebuie incluse strategia de marketing si cea de vanzari.

[buton_vrei_plan]

7. Planificare financiara – o afacere poate functiona fara bugetare, dar este recomandabil sa se lucreze pe baza unei planificari financiare clare, pentru a putea atinge obiectivele propuse, a lua decizii in cunostinta de cauza si a avea un control mai bun asupra fluxurilor de numerar.
Fluxurile de numerar ar trebui sa includa:

  • Incasari din vanzari
  • Plati catre furnizori
  • Achizitiilde mijloace fixe
  • Plati catre bugetul de stat
  • Rambursarea ratelor pentru imprumuturi bancare
  • Plata dobanzilor bancare

Pentru realizarea acestor calcule utilizati template-ul Fluxul de numerar.
Evidenta fluxurilor de numerar este foarte importanta, mai ales in cazul start-up-urilor, pentru ca cel putin in prima perioada exista un decalaj intre plati si incasari.
Pentru analiza globala a aspectelor financiare utilizati template-ul Indicatori de performanta.

8. Sistem de monitorizare si evaluare – o data v-ati stabilit obiectivele, pentru a va asigura ca le veti atinge, impartiti-le in activitati mai mici care sa poata fi usor monitorizate si evaluate. Un plan care nu poate fi monitorizat si evaluat este o cale sigura spre esec. Pe parcursul monitorizarii si evaluarii veti vedea unde lucrurile au fost planificate si executate corect si unde mai este nevoie de un reglaj pentru a atinge obiectivele propuse.

Chiar daca unele obiective vi se vor parea pe parcurs imposibile, nu renuntati usor, ci retineti ca realizarea lucrurilor importante cere timp si munca!

Un material plandeafacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Indicatori performanta
Indicatori performanta

Indicatori-performanta.xlsx
21.0 KiB
Detalii...
Share.

Un comentariu

  1. Buna ziua.
    Ma numesc Ioana , locuiesc în Iași și sunt in cautarea unei companii care se ocupă cu realizarea de business plan uri .
    Va rog sa-mi comunicări daca prestati concret un astfel de serviciu dat fiind că nu locuiesc în București.
    Care sunt costurile si durata realizării acestuia.
    Mulțumesc.
    Cu respect,
    Ioana

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.