Strategii de recrutare in 2009

0

Recrutarea in acest an este privita mult mai atent de majoritatea companiilor, in noile conditii economice. Numarul de joburi vacante a scazut usor, insa nu atat de mult incat sa genereze un blocaj. Desi rata somajului a fost in februarie de 5,3%, in crestere (ANOFM), o treime dintre romani intentioneaza sa isi schimbe locul de munca pentru un salariu mai mare in acest an, potrivit unui sondaj Myjob, realizat in perioada 3-10 martie 2009 pe un esantion de peste 10.000 de respondenti.

In acelasi timp, strategiile de HR a companiilor in 2009 par a se indrepta catre reatentia angajatilor performanti si orientarea, in cazul in care necesita personal, catre entry level cu pretentii salariale mai scazute. Tinerii absolventi pot fi mai usor modelati in spiritul companiei si cererile salariale sunt mai mici acum, cand balanta se inclina clar in favoarea angajatorilor.

Conform ultimului sondaj Myjob.ro, 30% dintre respondenti considera ca firmele vor face reduceri de personal si vor ingheta salariile in 2009, in timp ce doar 9% vad o tendinta pentru recrutarea de candidati “entry level”. Totodata, 23% dintre respondenti spun ca se vor mentine angajatii actuali, cu reducerea salariilor, iar 13% cred ca se vor stopa angajarile.

12,7 procente dintre participantii la sondajul Myjob considera ca firmele vor recruta specialisti pe salarii mai mici, iar 12.34% vad o crestere a salariilor doar pentru angajatii performanti. Sondajul a fost efectuat online pe site-ul www.myjob.ro in perioada 10 – 17 martie 2009, pe un esantion de 6204 de persoane.

In oglinda, specialistii din resurse umane vorbesc despre recrutarea de tinere talente, pastrarea actualilor salariati valorosi sau chiar “inghetarea” angajarilor. Dinamica pietii de HR s-a diminuat de la inceputul acestui an, desi numarul de posturi disponibile nu este cu mult mai mic decat aceesi perioada a anului trecut, potrivit datelor Myjob.

Difera doar sectoarele de activitate in care se recruteaza: daca in 2008 domeniile vedeta au fost finante/banci, resurse umane si constructii, acum accentul s-a mutat in zona de serviciu clienti, retail, marketing sau IT&C.

Fondul de salarii nu s-a diminuat considerabil in 2009, ele scazand doar cu 0,31%, nesemnificativ in ceea ce priveste efectul crizei economice atat de mediatizate, potrivit unei analize comparative in perioada iunie 2008 – ianuarie 2009, realizata de Paylogic. Desi primele brute au scazut cu peste 27%, evolutia generala a salariilor si fluctuatia mult scazuta de personal indica o maturizare a pietii de forta de munca si focus pe eficienta angajatilor.

Totodata, numarul de ore suplimentare (declarate si platite) s-a diminuat cu 80% in ianuarie 2009, fata de aceeasi perioada a lui 2008, fapt ce vorbeste tot despre eficientizare.

In aceste conditii, strategiile de HR in 2009 ar trebui sa se concentreze pe retentia de personal, dar si atragerea de specialisti pe salarii mai scazute. Aceste doua tendinte pot fi armonizate prin adoptarea unui management al talentului si motivarea angajatilor valorosi. Managementul talentului se concentreaza asupra oferirii de sprijin angajatilor in stabilirea obiectivelor, feedback managerial si proceduri de dezvoltare profesionala.

Oricum ar fi conditiile economice, orice departament de resurse umane trebuie sa isi traseaza si sa urmareasca periodic liniile strategice care tin de bugetul alocat, mediul organizational, necesarul de angajari, metodologia de recrutare si nu in ultima instanta potentialii angajati.

Maturizarea pietii este clar un avantaj al angajatorilor, intrucat isi pot eficientiza costurile prin alte strategii de recrutare pe care le-ar fi ocolit altfel, cum ar fi recomandarile sau chiar recrutarile interne. Descoperirea omului potrivit pentru organizatie, la momentul oportun, este chiar esenta HR-ului si genereaza performanta si scutiri de plati extra, deoarece acea persoana va deveni productiva in foarte scurt timp.

O recrutare interna are, in acest sens, un avantaj major: persoana respectiva cunoaste organizatia, are deja stabilite relatiile cu colegii si, de multe ori, a avut tangente cu noua pozitie, fapt care l-a si propulsat catre job.

Reducerea costurilor nu se va face astfel prin micsorarea salariilor, acest lucru generand randament mai scazut, nemultumiri si chiar demisii, oricat de instabila ar fi piata in acest moment. Cum scriam mai sus, o treime dintre romani vor un job nou pentru un salariu mai bun, lucru care vorbeste despre un nivel mult prea scazut al remuneratiilor. Salariul mediu a scazut cu 8,3% in 2009, pana la 1645 ron.

O data cu cresterea euro, nivelul de trai este mai mic, iar presiunea asupra angajatilor este mult mai crescuta. Protejarea angajatilor existenti si atragerea talentelor neglijate de alte companii, in speta concurenta, se poate face prin cresteri salariale care sa acopere inflatia, pachete de beneficii sau actiuni in cadrul firmei, daca este vorba despre pozitii de top.

2009 ar putea deveni astfel anul angajatorilor orientati, care obtin maximum de randament prin recrutari optime.

Sursa: Business-Adviser.ro

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.