Banii tai, credit sau fonduri nerambursabile?

1

credit_vs_fonduri

Sunt 3 moduri diferite prin care iti poti finanta afacerea, dar care este cel mai potrivit pentru afacerea ta? Desi fondurile nerambursabile sunt cele mai atractive la prima vedere, acestea prezinta si anumite dezavantaje. Astfel, inainte de a alege o modalitate de finantare pentru afacerea noastra, este foarte important sa cunoastem avantajele si dezavantajele acestora.

Surse proprii

Avantajul principal al finantarii unei afaceri din surse proprii il reprezinta controlul asupra acestor bani. Spre deosebire de credit sau fonduri nerambursabile, nu este nevoie de documente justificative, aprobari sau indeplinirea anumitor conditii pentru folosirea banilor. Banii pot fi folositi in orice moment, iar in cazul unui eventual esec al afacerii, antreprenorul nu va trebui sa suporte in continuare dobanda aferenta creditului sau anumite penalitati impuse de finantator – in cazul fondurilor nerambursabile.

Dezavantajul folosirii surselor proprii este ca de obicei acestea sunt insuficiente pentru afacerea pe care dorim sa o dezvoltam. De aceea apelam la credite sau la fonduri nerambursabile. Insa atunci cand avem de-a face cu o afacere noua, inovativa, netestata, creditele sau fondurile nerambursabile se obtin mult mai greu decat de obicei. In aceste conditii, cea mai eficienta utilizare a surselor proprii de finantare este construirea afacerii respective la un nivel minim viabil, care sa testeze / demonstreze profitabilitatea acesteia. Ulterior, aceasta se poate extinde, fie prin contractarea de credite or fonduri nerambursabile, fie prin reinvestirea profitului.

Creditul bancar

Avantajul creditului bancar este ca e cea mai comuna sursa de finantare pentru o afacere, atunci cand sursele proprii nu sunt suficiente. Dezavantajele, in afara de dobanda, sunt reprezentate de dificultatile intampinate unoeori in contractarea creditelor: solicitarea de garantii, o activitate a afacerii de cativa ani inaintea solicitarii creditului, etc.

[buton_vrei_plan]

Fonduri nerambursabile

Desi probabil cele mai atractive surse de finantare, datorita faptului ca sunt nerambursabile, aceste fonduri prezinta si anumite dezavantaje care uneori pot pune probleme serioase unei afaceri:

  • Implementarea greoaie. Perioada de evaluare a unui proiect (de la depunerea cererii de finantare si pana la aprobare) poate ajunge usor la un an. In acest timp, solicitantul nu trebuie sa demareze afacerea, chiar daca ar putea realiza o parte din investitie cu aportul sau.
  • Lipsa de flexibilitate. Acest dezavantaj este dat de faptul ca bunurile ce fac obiectul investitiei trebuie sa fie neaparat noi, sa fie cumparate prin licitatie, precum si de faptul ca investitia (bunurile, angajatii, etc.) trebuie mentinuta cel putin 3-5 ani, indiferent daca aceasta se dovedeste a fi profitabila sau nu. Acest lucru conduce la imposibilitatea antreprenorului de a-si restructura afacerea pe termen scurt (ex: schimbarea activitatii, vanzarea activelor in schimbul unora cu capacitate marita sau redusa, chiar si second hand, reducerea numarului de posturi, etc.).
  • Incertitudinea obtinerii finantarii. Chiar daca un proiect este depus in vederea obtinerii unei finantari nerambursabile, se poate ca in final acesta sa ajunga sa nu obtina finantare. Fie din cauza respingerii proiectului din motive tehnice sau de eligibilitate, fie ca celelalte proiecte ce au fost depuse inaintea proiectului respectiv sau au obtinut un punctaj mai mare acopera suma alocata pentru respectivul program de finantare.

Astfel, este foarte important ca antreprenorul sa isi stabileasca prioritatile inainte de a demara afacerea. Daca aceasta presupune o implementare intr-un timp cat mai scurt, la un nivel minim viabil, scalarea facandu-se ulterior, atunci sursele proprii ar fi cea mai indicata solutie. Pe de alta parte, daca momentul demararii afacerii nu este prioritar, fondurile antreprenorului nu sunt suficiente pentru a finanta afacerea iar un eventual credit nu este accesibil, atunci fondurile nerambursabile sunt solutia optima.

LucianLucian Croitoru este consultant si analist financiar, specializat in elaborarea planurilor de afaceri. Are peste 4 ani experienta in realizarea de planuri de afaceri si analize financiare destinate atat accesarii de fonduri europene cat si satisfacerii nevoilor specifice ale clientilor. Prin Interactive Business Tools, compania pe care o detine, Lucian Croitoru ofera de asemenea clientilor sai aplicatii Excel specializate pentru realizarea de planuri de afaceri sau alte analize economice.

Share.

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.