Rezumatul planului de afaceri. Cum sa faci o prima impresie exceptionala

3

BusinessPlanExecutiveSummary

Rezumatul sau sumarul executiv al unui plan de afaceri este o sintetizare de o pagina a intregului plan, fiind in general ultima parte care este scrisa.

De ce e important sa investesti timp in scrierea lui cu atentie? Pentru ca este primul lucru pe care il vor citi cei care iti vor evalua planul, fie ca este vorba de un investitor sau de comisia care aproba creditele de la banca si este piese care va determina impresia generala asupra planului de afaceri.

Asa ca, obiectivul principal al rezumatului este acela de a capta interesul cititorului de asa maniera incat sa doreasca sa citeasca si restul planului. Este cea mai importanta sansa de a-ti „vinde” ideea de afaceri, asa ca trateaz-o cu toata responsabilitatea.

Cel mai important, trebuie sa te gandesti ca este posibil ca cel care va citi rezumatul sa auda pentru prima data de o astfel de idee de afaceri, si ca va trebui sa intelega despre ce este vorba fara sa mai aiba nevoie de alte detalii si fara sa trebuiasca sa puna intrebari de clarificare, asa ca nu fa trimiteri suplimentare catre alte capitole din plan sau catre anexe. Trateaza rezumatul ca o piesa unica, de sine statatoare.

Este recomandabil ca rezumatul sa aiba o pagina, maxim 2 si sa contina informatii referitoare la urmatoarele aspecte:

  • Conceptul afacerii: descrierea ideii de afaceri si sintetizarea elementelor cele mai importante.
  • Oportunitatea: de ce ideea ta de afaceri si nu alta? De ce este o oportunitate buna pentru a investi? Ce dovezi ai pentru a sustine asta? Care este dimensiunea pietei? Care este nevoia pe care o acopera? Care sunt trendurile si cum se adapteaza ideea ta de afaceri la ele?
  • Produsul/Serviciul: descrie produsul sau serviciul. Care sunt elementele distinctive? Cum va fi realizat si livrat?
  • Competitia: care sunt principalii tai competitori? Care sunt punctele lor tari si punctele lor slabe?
  • Avantajul competitiv: care este elementul distinctiv care va diferentia produsul/serviciul tau de celelalte existente pe piata?
  • Strategia de marketing: care sunt elementele cheie ale strategiei de marketing?
  • Managementul: care este componenta echipei de management si cum va contribui aceasta la succesul afacerii?
  • Aspectele financiare: care sunt previziunile financiare pentru afacere? Care vor fi veniturile in urmatorii 3-4 ani? Cand se va atinge pragul de rentabilitate?
  • Finantarea: cati bani sunt necesari pentru initierea/dezvoltarea afacerii? Care sunt sursele alternative de finantare? Care este strategia de exit?

[buton_vrei_plan]

Se spune ca ai o singura sansa sa faci o prima impresie buna si, cel putin in cazul acesta, este perfect adevarat, asa ca investeste timp si atentie in scrierea rezumatului pentru a fi sigur ca acoperi toate informatiile relevante.

Mult succes!

Un material PlandeAfacere.ro. Toate drepturile rezervate.

Share.

3 comentarii

  1. Balici Mihai on

    Idei de proiecte sunt multe , avem savanti ,cu studii la Oxford , Paris , America , dar faci un proiect prin fonduri structurale si astepti 2 ani
    Luati exemplul de la MCSI domeniul 3.1.1 unde s-au depus in febr -martie 2011 si nici acum nu sunt verificate
    Ce plan savant sa faci ,cand iti vine aprobarea dupa trei ani si s-au schimbat total conditiile
    Chiar proiectele de la APDRP depuse prin 2011 , nici acum nu sunt semnate contractele
    Minte avem ,studii avem ,perfectionari si cursuri care mai de care mai sofisticate ,dar nu avem bani
    Atata timp cat nu veti vedea in buget 8-10 miliarde de euro alocati anual pentru fonduri structurale ,nu are cum sa absoarba cei 25 de miliarde de euro alocati de UE , pentru care Romania cheltuie 35 de miliarde de euro
    Buni comercianti romanii
    Avem rusofobie ,cu care eram tara industrial agrara, aveam industrie ,aveam locuri de munca ,fiecare avea apartament , spitale gratuite , scoli gratuite (apropo , daca nu era socialismul Basescu era un carciumar la el in sat ,Boc era un tamplar fruntas in Apuseni ), insa acum suntem aliati cu americanii si ne-au adus in faliment ,de nu mai avem nici bani de pensii si salarii

  2. Mihai,
    Ai dreptate. Ce putem găsi pozitiv în ceia ce avem? Unei revin la ceia ce a fost.
    Prima regulă a bancherilor e de ași apăra investițiile. Tu crezi că combina economică care acaparează teritorii ne va permite să ridicăm capul. Toate creditele ce se dau. Se dau doar cu un scop. De a asigura dezvoltarea sistemului pentru a acapara alte teritorii.

    Deci. Ce putem face după părerea ta în un sistem democrat?

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.